Američki S&P sabotira spas evra?

Agencija Standard i Purs zapretila je smanjenjem kreditnog rejtinga svim članicama evrozne, što zvaničnici i mediji tumače kao "sabotiranje" spasavanja evra.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 07.12.2011.

11:39

Default images

Agencija S&P upozorila je naime, da bi Nemačka, Francuska i 13 drugih članica zone evra mogle da dožive sniženje rejtinga ako njihovi lideri i dalje budu odugovlačili oko dogovora za rešenje dužničke krize u regionu.

Vrhunski rejtinzi Nemačke, Holandije, Finske, Luksemburga i Austrije su u opasnosti da budu sniženi za jedan stepen, a rejting Francuske za čak dva stepena, što je slučaj i sa ostalim zemljama čiji je rejting trenutno niži od AAA.

Odluka da se 15 članica evro-zone, uključujući i države s najvišim AAA rejtingom - Nemačku i Luksemburg, stavi na sistem praćenja rejtinga radi mogućeg smanjenja, povećava pritisak da vođe evro-zone na samitu krajem nedelje pronadju rešenje za dužničke probleme.

Najava S&P usledila je naime, samo nekoliko sati nakon što su predsednik Francuske Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel najavili novi ugovor kojim bi državama evrozone bila uvedena stroga fiskalna disciplina. O francusko-nemačkom predlogu biće reči već u četvrtak uveče, na početku dvodnevnog samita evropskih lidera.
Šef evrozone Žan-Klod Junker žestoko je juče reagovao na najavu S&P, osuđujući tu pretnju kao "preteranu i nepravednu". "Mnogo me čudi da je ta vest pala s neba uoči evropskog samita. To ne može biti slučajnost", rekao je on.

Kancelarka Merkel nastojala je da relativizuje tu najavu S&P, rekavši da želi nastavak puta reformi. "Sprovešćemo odluke koje smatramo važnim. To je dug proces", rekla je ona.

Međutim, nemački ministar finansija Voflgang Šojble ocenio je da je upozorenje američke agencije najbolji podsticaj za čelnike EU da na sastanku u petak, 9. decembra, urade ono što su obećali, kako bi se postepeno povratilo poverenje ulagača.

“Rešenje krize mora da bude takvo da se može potvrditi, da izaziva poverenje i poveća samopouzdanje”, istakao je Šojble, prenosi agencija AFP.

“Istina je da tržišta širom sveta trenutno nemaju nimalo poverenja u evrozonu i zato je agencija S&P saopštila da je moguće smanjenje rejtinga preostalih šest članica evrozone koje i dalje imaju vrhunski rejting AAA”, rekao je nemački ministar finansija.

Guverner Francuske centralne banke Kristijan Nojer smatra da je ta pretnja došla potpuno u pogrešno vreme i da odgovara "više političkim nego ekonomskim kriterijumima".
Reagujući na najavu "Standard and Purs"-a ali i na reakcije koje su Berlinski list Bild prenosi:

Ovo su najvažniji dani za evro: Na samitu EU biće odlučeno da li naša valuta može biti spasena ili ne. Ali upravo tu stižu masivna ometanja iz SAD! Agencija ’Standard end Purs’ dovodi zvanično u pitanje kreditnu sposobnost Nemačke i drugih zemalja. Time ugrožava celokupni spas evra. To je neodgovorno i nepromišljeno! Zašto stručnjaci Agencije ne mogu da sačekaju barem 72 sata, dok države članice EU na Samitu ne pokažu da li mogu da budu gospodar krize ili ne? Još jasnije rečeno: nama su potrebne agencije za procenu boniteta i gorke istine koje one sa sobom nose. Ali nama nisu potrebne pretnje. One na kraju svima štete – pa i verodostojnosti kreditnih agencija.“

Der noje tag koji izlazi u Vajdenu piše:

„Ne pomažu dalje plačne ili uvređene reakcije na procene ’Standard end Purs’ koje uvežbava šef evro-zone Žan-Klod Junker. Mnogo je elegantnije, a pre svega pametnije, da se signal američke agencije za procenu boniteta shvati kao razumljivo upozorenje. Ako se Evropljani konačno drže zajedno i trenutno zaborave na njihove nacionalne interese, onda bi njima trebalo da bude lako da opovrgnu presudu ’Standard end Purs’, a da pri tom od Amerikanaca ne prave žrtvenog jarca.“

„Standard end Purs“ je saopštio, kako prenosi Dojče Vele, da je odluka "podstaknuta uverenjem da su se sistematična opterećenja u evro-zoni povećala u proteklim nedeljama do mere da sada vrše pritisak na kreditni status evro-zone kao celine".

Iz ovog sistema praćenja su izuzeti Kipar koji se već razmatra i Grčka koja ima najgori rejting na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: