EU: Zabrana letovanja kod tajkuna

Evropska komisija zabranila je svojim visokim zvaničnicima letovanja na jahtama oligarha i diktatora.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.02.2011.

08:52

Default images

Poslanici Evropskog parlamenta, međutim, žele da ovu odredbu dopune, jer smatraju da ima nedostatke.

Evropska komisija je odluku obelodanila tokom sastanka sa najvišim predstavnicima Evropskog parlamenta, u nedelji kada je otkriveno da su šefica francuske diplomatije Mišel Alio-Mari i premijer Fransoa Fijon prihvatali pozive na luksuzno letovanje kod tunižanskog diktatora Zina El Abidina Ben Alija i njegovog egipatskog kolege Hosninja Mubaraka. U malo daljoj prošlosti, slično negodovanje izazvalo je otkriće da je komesar za trgovinu u prvoj Komisiji pod predsedavanjem Žozea Manuela Baroza Piter Mendelson 2008. letovao na jahti ruskog tajkuna Olega Deripaske.

Sam Barozo bio je pozvan 2005. pred evropske poslanike da im objasni kako to da besplatno letovanje na jahti grčkog brodovlasnika i milijardera Spirosa Latsisa ne predstavlja sukob interesa sa njegovim nadzorom slučajeva monopola u pomorskom saobraćaju.

Prema novom pravilniku, komesari ne smeju više "prihvatati pozive osim u slučaju kada je to u skladu sa diplomatskim i kurtuaznim potrebama".

Kako prenosi "Euobzerver", jedan evropski zvaničnik rekao je da ovo znači da "komesari mogu samo prihvatati diplomatsku pomoć za zvanična poslovna putovanja, ali ne za odmore".

On je dodao da, iako je čest slučaj da zvaničnici idu na skijanje sa poslovnim mogulima koji su im stari prijatelji, u budućnosti će čak i za ovo morati da dobiju dozvolu kako bi se obezbedilo da ne postoji sukob interesa.

Iako su poslanici koji su o ovome razgovarali sa Barozom rekli da je on bio "veoma otvoren" za ulogu i sugestije Parlamenta u pripremi ovog kodeksa i izradi zajedničkog kodeksa za sve evropske institucije, zvaničnici Komisije su imali sasvim drugačiji stav smatrajući da se radi o "kodeksu Komisije" i da "Parlament tu nema šta da se meša".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

19 h

Podeli: