Svet

Utorak, 18.01.2011.

08:17

Banke u SAD ponovo dele dividende

Najveće američke banke su spremne da već u prvoj polovini ove godine ponovo počnu da isplaćuju dividende, posle trogodišnjeg oporavka od pričinjenih gubitaka.

Izvor: Tanjug

Default images

Banka "Džej-Pi Morgan Čejz", koja je među četiri najveće u SAD, okončala je 2010. neto profitom od 17,4 milijarde dolara, ili 3,96 dolara po akciji, što je povećanje od 48 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ta banka, formirana 2000. integracijom finansijskih grupacija "Čejz Menhetn korporejšen" i "Džej-Pi Morgan", ostvarila je samo u četvrtom kvartalu 2010. profit od 4,8 milijardi dolara, ili 1,12 dolara po akciji, čime su premašena i najsmelija očekivanja analitičara.

Prošlogodišnji prihod "Džej-Pi Morgan Čejza" je iznosio 26,7 milijardi dolara.

Volstrit je sa nestrpljenjem očekivao objavljivanje pokazatelja o profitu "Džej-Pi Morgan Čejza", čije aktive dostižu oko dva biliona dolara, nadajući se da će 2011. biti godina kada će ulagači u tu banku ponovo početi da dobijaju izdašne sume u vidu dividendi.

Prema podacima "Njujork tajmsa", praktično sve američke finansijske institucije su obustavile isplate dividendi, zbog zaoštravanja finansijske krize tokom 2008. i 2009. godine.

Godišnja dividenda "Džej-Pi Morgan Čejza" je sada snižena na 20 centi po akciji, u poređenju sa pretkriznih 1,52 dolara.

Američki finansijski sektor je u pretkriznoj 2007. isplatio 51 milijardu dolara u vidu dividendi, dok je prošle godine taj pokazatelj opao na 19 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

23 h

Podeli: