Svet

Četvrtak, 29.10.2009.

08:42

Gubitak “US Stila", dobit Arcelora

Najveća američka čeličana "Ju-es stil" (U.S. Steel) je saopštila da je u trećem tromesečju ove godine poslovala sa gubitkom od 303 miliona dolara.

Izvor: Tanjug

Default images

To je treći kvartal uzastopno da "Ju-es stil" posluje sa gubitkom. U periodu od jula do kraja septembra prošle godine, kompanija je ostvarila dobit od 919 miliona dolara.

Ukupni promet je u praćenom periodu opao za 61 procenat, na 2,82 miliona dolara na godišnjem nivou, jer je svetska privredna i finansijska kriza umanjila tražnju čelika. Firma predviđa da će i u poslednjem kvartalu imati gubitke.

Profit posle tri kvartalna gubitka

Najveći proizvođač čelika na svetu, ArcelorMital uknjižio je profit od 903 miliona dolara u trećem kvartalu - prvu čistu zaradu posle tri tromesečja gubitaka.

Mada je profit 76 procenata manji od onog iz prošle godine, kompanija navodi da se tržište polako oporavlja posle sloma potražnje čelika za automobile, mašine i građevine izazvanog svetskom recesijom.

Ukupna prodaja u trećem kvartalu iznela je 16,18 milijardi dolara, preko dva puta manje u odnosu na 35,19 milijardi iz istog razdoblja 2008. godine.

ArcelorMital polako ponovo pušta u pogon čeličane i visoke peći ugašene krajem prošle godine. U drugom kvartalu kompanija je radila sa samo polovinom kapaciteta, a u trećem sa 61 odsto. Do kraja godine produkcija će biti podignuta na 70 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

12 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: