Pao ruski spoljnotrgovinski promet

Ruski spoljnotrgovinski suficit je u prvom ovogodišnjem mesecu iznosio 9,9 milijardi dolara, u poređenju sa 18,9 milijardi u istom mesecu lane.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2009.

09:12

Default images

Rusija je u januaru ostvarila spoljnotrgovinski promet vredan 30,5 milijardi dolara, što u odnosu na januar prošle godine predstavlja smanjenje od 39,2 odsto, saopštilo je rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj.

Izvoz je u januaru dostigao 20,2 milijarde dolara i bio je manji nego istog meseca lane čak 1,7 puta. Smanjenje vrednosti izvoza u januaru prouzrokovano je padom cena osnovnih proizvoda ruskog izvoza, prvenstveno nafte. Ruski uvoz je u januaru smanjen za 34,2 odsto, na 10,3 milijarde dolara.

Ministarstvo za zdravlje i socijalni razvoj je istovremeno saopštilo da bi pola miliona Rusa moglo bi uskoro da ostane bez posla, zbog globalne finansijske i ekonomske krize, dok je više od 180 hiljada već otpušteno u poslednja tri i po meseca.

Kako se navodi u izveštaju ministarstva, broj radnika "predviđenih za otpuštanje" je 18. februara dostigao 496.600, što je čak deset puta više nego 30. oktobra prošle godine. U manjoj ili većoj meri krizu oseća najmanje 1,7 miliona Rusa, od 70 miliona ekonomski aktivnog stanovništva.

Pored otpuštenih i onih koji su u riziku da ostanu bez posla, 690 hiljada ljudi na inicijativu poslodavca radi nepuno radno vreme, dobijajući manju platu, a njih 88 hiljada je na neplaćenom odmoru.

Realna zarada u Rusiji je u januaru, prema preliminarnim podacima, smanjena za 26,7 odsto u odnosu na prethodni mesec, a prema istom mesecu prošle godine za 9,1 procenat. Realno raspoloživa primanja su u januaru u odnosu na prethodni mesec opala za 45,7 odsto, a u prema januaru 2008. za 6,7 odsto.

U sanaciju banaka 11 mlrd. dolara

Istovremeno, ruska vlada je u finansijsko ozdravljenje banaka nastradalih od globalne finansijske krize već uložila oko 11,14 milijardi dolara. Direktor sektora za finansijsko ozdravljenje kreditnih organizacija Centralne banke Mihail Suhov kaže da je država uložila, a ne potrošila, taj novac za sanaciju kreditnih organizacija.

Ovom sumom obuhvaćena su i sredstva koja su iz budžeta dodeljena Agenciji za osiguranje depozita, kao i krediti CB novim vlasnicima banaka "Kit Finans", "Globeks" i "Svjaz-bank".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: