MMF: Češka nastavlja solidan rast

Češka privreda će i ove godine nastaviti solidan rast, ali će njegov tempo biti nešto sporiji nego lane, naveo je MMF.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

09:12

Default images

Međunarodni monetarni fond (MMF) ove godine u Češkoj očekuje rast bruto domaćeg proizvoda za 4,6 odsto, dok je za prošlu godinu procenjen rast od 5,9 procenata. Na usporavanje rasta će, prema MMF, uticati slabljenje potrošačkog "buma", prenela je agencija ČTK.

MMF je konstatovao da je češka privreda prošlogodišnje potrese na finansijskim tržištima izdržala bez većih problema. Finansijske turbulencije u inostranstvu ipak će ove godine biti najveći rizik za češku ekonomiju jer mogu da se odraze na slabljenje glavnih izvoznih tržišta.

Negativan uticaj na izvoz može imati i dalje jačanje krune, što znači da će stvarni privredni rast biti pre slabiji, nego jači od prognoziranog.

MMF je u izveštaju ocenio i antiinflacione korake Češke narodne banke koja je od prošle godine pooštrila valutnu politiku i povećala kredite. Preporučio joj je da i dalje pažljivo kontroliše inflatorna očekivanja, jer će se inflacija ove godine kretati znatno iznad ciljnog nivoa od tri procenta. Inflacija će se, prema MMF, ove godine skoro udvostručiti na pet odsto.

MMF je pohvalio češku vladu i za upravljanje budžetom i za reforme. Prošlogodišnji rezultat javnih finansija bio je, zahvaljujući jakom rastu, bolji nego što je planirano. Direktori Fonda sada, s obzirom na manje povoljnu globalnu situaciju i rast napetosti na strani ponude, preporučuju da vlada održava strogu fiskalnu politiku i nastavi sa strukturalnim reformama.

Kurs krune je, prema MMF u skladu sa stanjem češke privrede i u skladu sa zahtevima unutrašnje stabilnosti. Trgovinski bilans je pozitivan i jak, a deficit na tekućem računu se u većem delu finansira prilivom direktnih investicija, naveo je Fond.

MMF je istakao neophodnost trenutnih i kompleksnih reformi penzijskog i zdravstvenog sistema.

Fond je ipak upozorio vladajuće strukture da obrate pažnju da, u situaciji rasta kamatnih stopa i cena stanova, ne dođe do prevelikog zaduženja domaćinstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: