Krajsler ukida 12.000 radnih mesta

Američki gigantski proizvođač automobila "Krajsler" planira da ukine do 12 hiljada radnih mesta.

Svet

Izvor: B92

Petak, 02.11.2007.

12:26

Default images

"Krajsler" će, u nastojanjima da smanji troškove i da se prilagodi usporenoj tražnji jednog broja njegovih vozila, otpustiti između 8.500 i 10 hiljada radnika na određeno vreme i 2.100 stalno zaposlenih tokom 2008. godine, što je 15 odsto ukupne radne snage, prenele su agencije.

Kompanija je u sredu počela da daje otkaze za 1.100 privremeno zaposlenih, a najnovijom odlukom, koja je saopštena u četvrtak, biće ukinut smenski rad u pet fabrika u Severnoj Americi i prestaće montaža četiri modela vozila.

"Krajsler" je još u februaru objavio plan ukidanja 13 hiljada radnih mesta, u okviru programa stabilizacije poslovanja kompanije. Najnovija najava otpuštanja samo je pridodata na taj broj. Nova runda bi, kako se očekuje, trebalo da uključi otpremnine ili prevremeneni odlazak u penziju, kao što je urađeno i u februaru.

Pad potražnje za vozilima na američkom tržištu bio je glavni razlog za masovno otpuštanje radnika, tvrdi uprava "Krajslera".

Prodaja je smanjena tri odsto za devet meseci ove godine, prema podacima "Autodata", a prognoza je da će usporene isporuke biti nastavljene i u 2008.

Stanje na tržištu je dramatično promenjeno za osam meseci od kada je "Krajsler" usvojio plan oporavka i transformacije, izjavio je predsednik i izvršni direktor "Krajslera" Bob Nardeli.

Odluka o drastičnom kresanju broja zaposlenih usvojena je nekoliko dana pošto su radnici "Krajslera", koje je predstavljao Ujedinjeni sindikat zaposlenih u autmoindustriji (UAW), ratifikovali čtvororogodišnji ugovor o radu i pored protivljenja jednog broja zaposlenih.

Kompanija je obajvila da će tokom 2008. godine izbaciti iz proizvodnje "dodž magnum" karavan, kabriolet verziju " PT kruzera", sportsko-terensko vozilo "krajsler pasifika".

Istovremeno, "Krajsler" planira da krene sa proizvodnjom novih modela, kao što su "dodž džorni", mešavina klasičnog kamioneta i sportsko-terenskog vozila, i sportskog auta "dodž čelindžer", zajedno s novim hibridnim modelima "krajsler aspen" i "dodž durango."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: