Svet

Subota, 15.09.2012.

13:32

Nove "crne" prognoze Rubinija

U svetu je sve loše – Evropa, SAD, Rusija i Kina, pri tome svako ide svojim putem, neumitno se približavajući ekonomskom ćorsokaku.

Izvor: Glas Rusije

Default images

Za sve su krive neefikasne vlade, tvrdi ekonomista Nuriel Rubini.

"Povoda za optimizam nema nikakvih, evrozona se svejedno raspada, surovi pad kineske ekonomije je neminovan, i uopšte najgora varijanta razvoja događaja u SAD, Evropi i BRIK-u jednostavno se odlaže za narednu godinu".

Ovo piše u svojoj kolumni Rubini na portalu ProjectSyndicate. A uzrok svega što se dešava i predstoji su maloefikasne nacionalne vlade sa slabim liderskim svojstvima.

Između ostalog, teško da od Nuriela Rubinija treba očekivati neke druge prognoze, rekao je u intervjuu za Glas Rusije doktor ekonomskih nauka, profesor Nikita Kričevski.

Svetska ekspertska svita se deli na takozvane eksperte-alarmiste, jednsotavnije govoreći estradne, koji rade za potrebe publike. Gospodin Rubini je jedan od njih.

Nuriel Rubini predviđao je ekonomske potrese u SAD još od 1995. godine.Jednom je pogodio – za vreme krize 2008. godine. Ali ne više. Kričevski se slaže sa Rubinijem da je mogući koren zla tekućih ekonomskih problema neefikasno političko uređenje sveta. Ali Rubini ne govori o tome da se danas sučavamo sa novim pojavama lobistike.

U kontekstu stagnacije međunarodne ekonomije, skoka nezaposlenosti i pada prihoda stanovništva, finansijski sektor zarađuje dodatni profit, govori Kričevski. U pokušaju da poveže ekonomsku krizu sa političkom nesavršenošću, Nuriel Rubini ne nalazi dostojne modele uprave.

U rzvoju demokratskih zemalja stalni reizbori omogućavaju političarima da primene samo kratkovremene, jednokratne antikrizne instrumente. A lideri autokratije, pod kojima Rubini ima u vidu Kinu i Rusiju, uopšte odbijaju ekonoekonomske reforme.

Rusija i Kina u uslovima produbljivanja dužničke krize nalaze se u mnogo povoljnijem položaju, istakao je Nikita Kričevski.

Ni Rusija ni Kina nisu svojevremeno integrisali finansijske sisteme u opšti svetski finansijski sektor. I to će ih na kraju spasiti, kažu ekonomisti..

Zato što i Amerika i evrozona danas se nalaze pod pritiskom tog sektora koji teži da sve više i više pumpa ekonomije novcem kako bi dobijao dodatni profit.

Što se tiče prognoza Rubinija, to je u suštini običan, "kvarljiv" proizvod. Jer nikakve realne metode za usavršavanje ekonomskog i političkog uređenja sveta ovaj ekonomista ne predlaže, kažu stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

10 h

Podeli: