Vrednost investicija skočile 12 odsto

Ukupan promet u slobodnim zonama u Srbiji iznosio je prošle godine 4,9 milijardi evra i veći je 2 odsto nego godinu ranije.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 22.04.2018.

09:11

Vrednost investicija skočile 12 odsto
Foto: Thinkstock

Vrednost investicija je povećana za 12 procenata na godišnjem nivou na 208 miliona evra, rekao je direktor Uprave za slobodne zone Milan Ristić.

Ristić je, na sednici Grupacije slobodnih zona Srbije (GSZS) u Novom Sadu, naveo da je FAS Slobodna zona Kragujevac, koja vuče polovinu prometa i ima najveći obim izvoza među slobodnim zonama Srbije, u 2017. imala pad proizvodnje i izvoza između 15-20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Rast od 2,0 procenta, kako je naveo, implicira da su u okviru ostalih slobodnih zona pokrenuti novi proizvodni procesi.

Proizvodnja u slobodnim zonama je iznosila 2,5 milijardi evra, što je za 4,0 posto više u odnosu na 2016, dodao je Ristić, predstavljajući premilinarne podatke iz izveštaja o poslovanju u 2017. godini.

Prema njegovim rečima, vrednost izvoza je bila 2,3 milijarde evra prošle godine, što je rast od 4,0 odsto na godišnjem nivou.

On je takođe istakao da je broj zaposlenih u okviru slobodnih zona u Srbiji povećan za 13 procenata na 28.270 radnika, navodi u saopštenju GSZS.

Dragan Kostić, predsednik Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta, rekao je da postoji mogućnost otvaranja kancelarije Svetske organizacije slobodnih zona (WFZO) u Srbiji, i to u Beogradu, što bi, pored kancelarije u Poljskoj i najverovatnije u Kazahstanu, bila treća kancelarija zadužena za Jugoistočnu Evropu.

Zadatak jedne takve kancelarije bio bi prikupljanje, analiza i obrada podataka o slobodnim zonama na Balkanu, podsticanje saradnje između slobodnih zona kao i razmena iskustava.

Pored ovih prednosti, otvaranje takve kancelarije u Beogradu značilo bi i mogućnost podizanja ugleda Srbije pred stranim investitorima, ali i mogućnost razgovora o statusu slobodnih zona u Evropi.

Na Grupaciji je razmatran i predlog plana rada za 2018. godinu, a sednici su prisustvovali predstavnici ministarstva finansija - Uprave za slobodne zone, predstavnici Privredne komore Srbije, Uprave carina, kao i direktori slobodnih zona u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: