Beograđani čekali decenijama, uskoro kraj gužvama

Gradnja beogradskog metroa počeće 2020. godine, a prva linija biće otvorena dve godine kasnije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2018.

19:52

Beograđani čekali decenijama, uskoro kraj gužvama
Foto: Thinkstock

Gradski čelnici kažu da je novac obezbeđen, a stručnjaci iz Londona predstavili su projekat njegove izgradnje.

Saobraćajne gužve u Beogradu uskoro bi mogle postati prošlost, a građani, koji izgradnju podzemne železnice čekaju decenijama, nadaju se da će svakodnevno kretanje kroz grad konačno biti olakšano.

"Već dugo se priča o tome, bilo bi to jako dobro, bilo bi korisno, nadam se da će to biti", kaže jedan od sugrađana.

"To je lepa stvar kad bi dobili metro, ali već 30 godina nikako da dobijemo", dodaju drugi.

Osim stanovnicima Zemuna, metro bi značio i onima koji žive u drugim okolnim mestima. Zbog toga je planirana gradnja dve linije ovog prevoza.

Početna stanica prve linije metroa trebalo bi da bude izgrađena ovde, na Makiškom polju. Ta prva linija zamišljena je da bude dugačka 22 kilometra. 10 kilometara bi bilo izgrađeno iznad zemlje, dok bi 12 kilometara ove linije išlo ispod zemlje.

Ona bi se dalje kretala pored Sajma, Beograda na vodi, centra grada, Pančevačkog mosta i Karaburme do Mirijeva. Druga, dva kilometra kraća trasa išla bi Ustaničkom ulicom preko Slavije, i Novog Beograda do kraja Zemuna. Obe linije definisane su u okviru master-plana saobraćajne infrastrukture grada koji su izradili britanski i srpski stručnjaci iz kompanije WSP.

"Metro ne mora da bude samo ispod zemlje. Mnogi gradovi imaju metro i na površini. To su opcije koje mi u ovom momentu želimo da koristimo za razvoj. Biranje Makiškog polja za početnu stanicu je veoma važno sa aspekta infrastrukture koja je potrebna", objašnjava Tom Mekeligot iz kompanije WSP.

"Stručnjaci su utvrdili da će jedino dve linije metroa u kombinaciji sa 4 linije Bg voza ubrzati saobraćaj u našem gradu, povezati udaljene krajeve i otvoriti velike investicione potencijale u svim delovima našeg grada", smatra gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Prema ranijim najavama, posle završetka izgradnje prve linije, planirano je da se odmah počne i sa izgradnjom druge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: