Pravili smo karabin još 1923, gde nam je danas?

Kragujevački oružari nezadovoljni rezultatima i stanjem u fabrici očekuju da se u 2018. godini dogodi "rasplet" i promeni politika poslovodstva.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 04.01.2018.

15:42

Pravili smo karabin još 1923, gde nam je danas?
(Foto: Thinkstock)

Očekuju i drugačiju politiku države prema "Zastava oružju", rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu tog preduzeća.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata vojne fabrike u Kragujevcu Dragana Ilića, preduzeće je u 2015. i 2016. godine zabeležilo gubitke.

"Iako je fabrika imala negativne rezultate i ranijih godina sada čudi da je stanje takvo pošto je od 2013. godine tržišna pozicija fabrike najbolja još od raspada Jugoslavije kada je bila ogromna potražnja za vojnim naoružanjem, lovačkim i sportskim programom", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, sindikat ima pokazatelje da je u prvih 11 meseci 2017. godine realizacija ostvarena samo sa 53,9 procenata što je u odnosu na usvojeni plan "neshvatljivo nisko".

"To ugrožava i finansijske tokove preduzeća i dobavljače, mi vidimo da prodaja ne ide dobrim tempom, suočavamo se sa ozbiljnim teškoćama zato je sindikat tražio i od nadležnih hitan razgovor o stanju u fabrici s obzirom na saznanja o lošim poslovnim rezultatima", rekao je Ilić i naveo da sindikat nema uvid u ostvarenje proizvodnje kao i druge pokazatelje poslovanja.

Ilić je ukazao i na politiku prekomernog zapošljavanja u fabrici poslednjih godina. U "Zastava oružju" sada ima 2.060 zaposlenih na neodređeno vreme i od 500 do 600 radnika angažovanih na osnovu raznih ugovora.

Prema rečima Ilića, u kragujevačkoj fabrici je već dve godine ugašena proizvodnja lovačkog i sportskog programa, odnosno proizvodnja karabina i pištolja se svela na nekoliko stotina jedinica.

On je podsetio da je fabrika od toga nekada živela i bila prepoznatljiva na domaćem i svetskom tržištu. "Karabini su počeli da se proizvode 1923. godine i ovo je presedan da rukovodstvo fabrike donosi jednu takvu odluku", rekao je Ilić.

Prema saznanjima sindikata, na američko tržište je bilo ukupno izvezeno lovačkog i sportskog oružja u vrednosti od oko 60 miliona dolara, ali je i ta saradnja prekinuta. Ilić je rekao da u sindikatu sumnjaju da je namera da se fabrika devastira kako bi se što lakše i jeftinije prodala.

"To se radi da bi neko sutra rekao da je fabrika prezadužena i jednostavno u nju treba da dođe investitor koji će je podići i vratiti u neko stanje normale" rekao je Ilić.

On je najavio da će prema odluci Samostalnog sindikata svih fabrika odbrambene industrije u Srbiji biti posle Božića organizovan jednočasovni štrajk upozorenja zbog načina na koji je pripremljen Zakon o naoružanju i vojnoj opremi, odredaba koje su za radnike bile tajna i brzine ulaska i skupštinsku proceduru.

"To je mera upozorenja da se 12.000 radnika namenske industrije neće miriti sa načinom na koji se sprema prodaja kapitala državnih preduzeća,načinom rešavanja društvenog kapitala, svega onoga što je bitno za rešavanje otvorenih pitanja od značaja za zaposlene i rad fabrika", rekao je Ilić.

Ilić je rekao da se sindikati protive privatizaciji fabrika odbrambene industrije jer sumnjaju u iskrenu nameru i poštenje nadležnih da će to fabrikama doneti dobro.

"Mi želimo te fabrike da sačuvamo za buduće generacije, a nećemo da budemo kao što su kragujevački Zastava kamioni, kao u Fijatu gde se gase čitave smene i smanjuje proizvodnja. Mi hoćemo odgovorno rukovodstvo koje će fabriku unaprđivati i raditi na podizanju proizvodnje, u korist i fabrike i radnika", zaključio je Ilić. ;

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: