Mešovita komora, novo poglavlje Srbije i Turske

Memorandum kojim se postavlja okvir i temelj za osnivanje mešovite tursko-srpske privredne komore potpisan je danas.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2017.

15:06

Mešovita komora, novo poglavlje Srbije i Turske
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prva skupština novog tela mogla bi biti održana u aprilu sledeće godine.

Memorandum o razumevanju dve poslovne asocijacije potpisali su predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Unije komora i robnih berzi Turske Rifat Hisarčiklioglu, a predviđeno je da mešovita komora ojača ekonomske veze i unapredi saradnju kompanija i privrednika između Srbije i Turske.

"Danas započinjemo osnivanje komore koja će predstavljati jednistvenu tačku za sve one koji žele da posluju između Srbije i Turske, tako će postojati svakodnevna razmena informacija, potencijala, projekata, zajedničko investiranje u treće zemlje. Kada god smo uspostavljali ovakve saradnje pokazalo se da možemo da imamo dvocifren rast privredne saradnje tokom jedne godine", rekao je Čadež.

On je istakao da Unija komora i robnih berzi Turske, sa kojom je memorandum potpisan, predstavlja 1,4 miliona kompanija, što je čini jednom od najvećih privrednih asocijacija kako u Evropi, tako i u svetu.

"Turska je danas jedna od najbrže rastućih ekonomija u svetu, a ova ekonomija je u prethodnoj godini otvorila više novih radnih mesta nego Nemačka i Francuska ekonomija zajedno", naveo je Čadež.

Dodaje da je samo u prethodne dve godine u Srbiji osnovano novih 250 kompanija turskog kapitala, dok je robna razmena dve zemlje povećana.

"Ako se nastavi ovim tempom imaćemo ukupnu robnu razmenu preko milijardu evra. Ostvareni rast u prvih osam meseci, kada je naš izvoz u pitanju je 21,5 odsto. Sve ovo govori u prilog tome da smo ušli u novu eru ekonomskih odnosa Srbije i Turske, što govori i biznis forum na kome je bio turski ministar poljoprivrede, kao i poseta predsednika Turske Erdogana Srbiji", rekao je Čadež.

Predsednik Privredne komore Srbije kaže, da se "nada da ćemo moći oko aprila da govorimo o prvoj velikoj skupštini nove komore".

"Mešovita komora nastaje kao posledica realnih potreba privrede, a ovo telo imaće dva kopredsedavajuća, skupštinu, dva sedišta u Srbiji i Turskoj, dakle dva pravna lica. Sada je dogovorena cela struktura i krećemo u osnivačka akta i učlanjivanje kompanija koje su zainteresovane, a kojih već sada ima mnogo", naveo je Čadež.

Kako objašnjava, model finansiranja mešovite komore biće članstvo, koje je dobrovoljno.

"Dogovaraćemo se oko toga kolika će biti članarina, a u ovom telu radiće već postojeći kadar, imamo već sada dovoljno kapaciteta za to. Dosta će nam Turska pomoći u početku oko strukture, postavljanja i svega ostalog", zaključio je Čadež.

Kako kažu iz PKS, aktivnosti buduće mešovite komore biće usmerene na jačanje dijaloga o trgovinskim i ekonomskim pitanjima od zajedničkog interesa, jačanje ekonomskih odnosa izmedju komora članica, traženje mehanizama za olakšavanje trgovine i investicija, promociju aktivnosti sa ciljem realizacije zajedničkih projekata i drugo.

Unija komora i robnih berzi Turske predstavlja Tursku u Eurochambers, Međunarodnoj trgovinskoj komori, Asocijaciji islamskih komora, Asocijaciji mediteranskih komora (ASKAME), Asocijaciji balkanskih komora (ABC), Privredno-industrijskom komitetu OECD-a (BIAC), Crnomorskoj saradnji (BSEC).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: