Šarčević: Srbija za "mekši" model nego u Nemačkoj

Srbija se opredelila za "mekši" model dualnog obrazovanja u odnosu na one koji postoje u Nemačkoj i Švajcarskoj, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.10.2017.

18:47

Šarčević: Srbija za
Foto: Thinkstock

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko drustvo prihvatio je u načelu Predlog zakona o dualnom obrazovanju, a inistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naveo je da se novom mrežom neće na silu zatvarati škole.

Ministar kaže da učenici neće imati tvrde obaveze prema kompanijama u kojima će se obučavati za rad, te da su Predlogom zakona o dualnom obrazovanju predvidjene i varijacije u slučaju da učenik napušta jednog i prelazi kod drugog poslodavca tokom školovanja.

Šarčević je odbacio navode da će se kroz dualno obrazovanje izrabljivati deca i istakao da je cilj da se zakonom zaštite interesi učenika.

Na sednici Šarčević je rekao da je pravo izbora da li će se učenik opredeliti za dualno obrazovanje i da niko neće nikome ništa nametati.

Naveo je i da će se učeniku koji je posle trogodišnjeg dualnog obrazovanje dve godine radio posao za koji se školovao priznati kao da je završio i četvrti razred srednje škole, a za nastavak školovanja moraće da polaže stručnu maturu.

Dok su u raspravi na odboru poslanici vladajuće većine ocenili da je uvodjenje dualnog obrazovanja pedagoško reformski iskorak koji će zacementirati reformu srednjih škola i još brže dovesti do modernizacije Srbije, opozicija je oštro protiv predloženog zakona.

Poslanik SNS Marko Atlagić kaže da predloženi zakon napada stranka bivšeg režima koja je za vreme dok je bila na vlasti školstvo dovela do najnižih grana.

Aleksandra Jerkov iz DS kaže da je ta stranka protiv koncepta dualnog obrazovanja jer je duboko nepravedan.

Ona navodi da nisu predvidjene nikakve garancije da će se učenici nakon dualnog obrazovaja zaposliti kod poslodavaca kod kojih su se školovali, te da će zapravo predložena rešenja kompanijama omogućiti ekstemno jeftinu radnu snagu bez ikakvih obaveza.

Sa njom se saglasio i poslanik D JB Ratko Jankov.

Nakon rasprave odbor je u načelu prihvatio Predlog zakona o dualnom obrazovanju koji će biti na dnevnom redu sutrašnje sednice parlamenta.

Pred poslanicima će biti i izmene zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kao i o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koje je takodje skupštinski odbor danas prihvatio u načelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: