Amerikanci: Srbija predivna, želimo da ulažemo

Kompanije iz američke države Merilend veoma su zainetresovane da ulažu u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.10.2017.

11:48

Amerikanci: Srbija predivna, želimo da ulažemo
Foto: Thinkstock

To je istakao šef privredno-poltičke delegacije koja se nalazi u poseti Beogradu, državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit.

On je izjavio Tanjugu kazao da je saradnja sa Srbijom počela sastanakom u januaru, na kojem su sekretar za zaštitu životne sredine Ben Gambls I ministar zaštite životne sredine Gorana Trivana razgovarali o ekološkim pitanjima.

Dodao je da je u avgustu ministar Trivan boravio u poseti Merilendu, gde je organizovan sastanak sa oko 70 kompanija koje se bave zaštitom životne sredine, na kojem je razgovarano kako se može uspešno poslovati u Srbiji, i izneti su planovi u oblasti ekologije srpske vlade.

Vobensmit je ukazao da je za uspešnost u zaštiti životne sredine važno imati snažne i odlučne lidere, a to postoji u Merilendu u guverneru Leriju Hoganu, koji je veoma fokusiran na ekologiju, a ujedno je i iz sveta biznisa, pa zna da spaja obe stvari.

Guverner je, prema njegovim rečima, doveo veoma važne eksperte iz oblasti zaštite životne sredine na mesto sekretara za zaštitu životne sredine i za prirodne resurse.

Ukazao je da su vlasti u Merilendu u zaštiti životne sredine fokusirane na tri oblasti - zemlja, vazduh i voda.

Kada je reč o vazduhu, kazao je Vobensmit, doneti su zakoni kojim se smanjuje zagađenje, a po pitanju vode Merilend teži da drži čiste svoje vodne resurse.

Kako je dodao, kada je reč o zemlji guverner je dao na raspolaganje zemljište na kojima su stvorene oblasti za rekreaciju građana.

Ocenio je da je veoma važno, u podizanju svesti za zaštitu životne sredine, obrazovanje stanovnoštva još od osnovne škole.

Takav pristup, kako dodaje, osigurava dugoročan pristup ovom pitanju i napredovanje u zaštiti životne sredine.

Vobensmit smatra da bi i u Srbiji trebalo u obrazovanju posvetiti veću pažnju zaštiti životne sredine, a Merilend je spreman da stavi na raspolaganje svoje planove i programe iz te oblasti.

Takođe je ocenio da postoji dosta prostora za poboljšanje stanja u oblasti upravljanaj smećem u Srbiji, gde Merilend može da ponudi tehnologiju koju razvija.

Vobensmit je naveo da postoji veliko interesovanje kompanija iz Merilenda, ponovivši da je 70 učestvovalo na sastanku u avgusti, a da je u Beograd došlo 10 kompanija koje su veoma zainteresovani videvši potencijale.

U Srbiji vidi mogućnosti za saradnju pre svega u oblasti sprečavanja zagađenja vazduha modernizacijom elektrana, kao i smanjenjem izduvnih gasova automobile.

Vobensmit je, kada je reč o vodnim resursima, kazao da je bitno da Srbija, ako “deli” reku ili jezera sa drugom državom, ostvari partnerstvo i sporazume u oblasti smanjenja zagađenja.

Šef delegacije Merilenda ocenio je da je Srbija predivno mesto, i da su članovi prezadovoljni i oduševljeni, pre svega toplim prijemom, otvorenošću stanovništva, te naglasio da je ministar Trivan bio odličan domaćin.

“Oduševljeni smo svime onim što smo videli u Srbiji”, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: