Srbija

Četvrtak, 27.04.2017.

18:24

Svet da se spremi - u najavi "rudarska revolucija"

Britanska kompanija Mineko saopštila je da je zajedno sa partnerima počela je rad na velikom evropskom projektu "Impakt".

Izvor: Beta

Svet da se spremi - u najavi
Foto: Thinkstock

Mineko, koji u regionu Zapadnog Balkana vodi nekoliko rudnika olova i cinka, krenula je rad na projektu čiji je cilj da pokrene "rudarsku revoluciju" pronalaženjem najboljih metoda za iskorišćavanje manjih nalazišta metala.

"U okviru ovog projekta 10 partnerskih organizacija iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Finske baviće se pronalaženjem inovativnog načina za eksploataciju mineralnih sirovina na manjim nalazištima, čija je eksploatacija sa postojećim rešenjima neisplativa", rekao je direktor operacija Mineka Dominik Roberts.

Istakao je da rešenja do kojih se dođe istraživanjima treba da dovedu do modela koji bi mogli da budu primenjeni i održivi širom Evrope.

Kako je saopšteno, da bi organizovale nove rudnike svetske klase kompanije moraju da ulažu u velike infrastrukturne projekte kako bi zadovoljile količinske zahteve, kao i da sprovode skupe studije izvodljivosti da bi dokazale dugoročnu komercijalnu održivost potencijalnih lokacija.

Projekat "Impakt" dobio je iz Programa EU za istraživanje i inovacije "Horizont 2020" podsticaj od sedam miliona evra, kako bi razvio ciljane, tehnološke inovacije u dizajnu rudarske opreme, kao i u planiranju u oblasti rudarstva.

Članovi tima izjavili su da će inovacije ne samo smanjiti potrebu za studijama izvodljivosti, već će i poboljšati kvalitet izvađenog materijala, infrastrukturu, korišćenje zemljišta, potrošnju resursa i stvaranje otpada.

Najavljeno je da će prvi test bi rudnik Geomet u opštini Olovo u BiH, u vlasništvu Mineka gde će biti sprovedeno istraživanje u koje su uključeni stručnjaci iz oblasti geoetike i socijalne i ekološke održivosti kako bi se razmotrili načini na koje se tehnologija može primenjivati u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

23 h

Podeli: