EZ nastavlja postupak, mi tražimo balans

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je razgovore sa predstavnicima Sekretarijata Energetske zajednice u nastojanju da se reše problemi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2017.

08:58

EZ nastavlja postupak, mi tražimo balans
Foto: Thinkstock

"Svako rešenje mora da balansira realnu situaciju i naše mogućnosti i zahteve druge strane. Do sada smo uvek uspevali da pronađemo balans. Ja ću biti apsolutno posvećen i trudiću se maksimalno da nađemo te balanse", rekao je Antić novinarima.

Naša politika je, kaže, da razgovaramo sa predstavnicima Energetske zajednice koja je jedan ugovorni mehanizam između EU i zemalja kandidata za člansto u Uniji, u funkciji da Sekretarijat energetske zajednice da stručnu pomoć i podršku zemljama koje su u pregovorima sa EU za dostizanje pravila, merila i kriterijuma.

Antić je prošle nedelje rekao da će se početkom aprila u Beogradu sastati sa direktorom Energetske zajednice Janezom Kopačom, te podsetio da Energetska zajednica nije telo koje uvodi sankcije, već da ima određene mere i da je njena funkcija da podrži članice u realizaciji projekata.

Sekretarijat Energetske zajednice saopštio je nedavno da je nastavio postupak protiv Srbije zbog sporazuma s Rusijom o isporukama prirodnog gasa kojim se narušava konkurencija i da Srbija ima dva meseca da ispravi nepravilnosti.

U Obrazloženom mišljenju dostavljenom Srbiji 16. marta navedeno je da je sporazumom s Rusijom iz 2012. godine predviđeno da je gas koji se isporučuje namenjen isključivo za tržište Srbije, što nije u skladu s propisima Energetske zajednice, navedeno je tada u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: