"Niš-Merdare već dogodine, hoćemo i BG-Sarajevo"

Projektna dokumentacija za auto-put od Niša do Merdara od 77 kilometara biće završena do leta, a izgradnja bi mogla da počne već sledeće godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.03.2017.

10:33

Foto: Tanjug, arhiva

To je izjavila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Odgovarajući na pitanje novinara koje konkretno radove možemo očekivati posle samita u Sarajevu, na kome se razgovaralo o infrastrukturnim regionalnim projektima, Mihajlovićeva je rekla da će se svakako graditi auto-put Niš - Priština, kao i da Srbija želi da gradi i auto-put Beograd - Sarajevo.

“Završava se projektno-tehnička dokumentacija tokom leta, što finansira evropski Fond za Zapadni Balkan. Verujem da će u Trstu ove godine razgovarati predstavnici vlada sa EU o načinima finansiranja”, kazala je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da će Srbija brzo završiti eksproprijaciju zemljišta i da bi ako se završi dokumentacija polovinom ove godine i ako uđemo u modele finansiranja mogla da počne gradnja naredne godine.

“Razgovaraće se, takođe, i mi smo spremni za projekat gradnje autoputa Beograd - Sarajevo, ali unutar BiH moraju da se dogovore o trasi”, navela je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da Srbija radi i na povezivanju sa Bugarskom i Grčkom putnim koridorima i prugama.

“Za nas je jako važan taj železnički koridor od Grčke do Budimpešte. Naša pozicija je centralna i mi smo svesni da od takvog infrastukturnog povezivanja zavisi stabilnost celog regina i na tome posvećemo radimo”, naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je neozbiljna izjava predsedničkog kandidata Vuka Jeremića da vlada projektom auto-puta Niš-Priština "pomaže stvaranje 'velike Albanije'", ističući da su auto-putevi najbolji način da se povežemo sa regionom.

“Srbiji treba svaki auto-put, ne postoji auto-put, regionalni ili lokalni put koji nama ne treba, pošto Srbija ima centralnu poziciju Jugoistočne Evrope”, rekla je Mihajlović evanovinarima.

Ona je naglasila da je najbolji način da se povežemo sa regionom upravo da imamo auto-puteve.

“Za mene je to jako neozbiljno (izjava Jeremića). Taj auto-put Niš - Merdare - Priština nije samo izlazak Srbije na jednu albansku luku, što je strateški važno, ali je jednako važno da ljudima koji žive na Kosovu obezbedimo jedan dobar put”, naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da gradnja tog auto-puta znači više ekonomije i prevoza putnika i robe, ali i za Srbiju znači angažovanje kompanija i domaćih radnika koji će to graditi.

“To za mene znači da neko ne poznaje uopšte šta i koliko jedan infrastukturni prorekat utiče, od političke stablnosti do svake druge i toliko to liči na Vuka Jeremića”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da je glavna poruka razgovora između nemačke kancelarke Angele Merkel i našeg premijera Aleksandra Vučića upravo bilo infrastukturno povezivanje i auto-putu Niš - Priština. “Da li to znači onda da je Jeremić protiv Nemačke i Angele Merkel”?, zapitala je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: