"Povećanje plata? Ne bih sad o tome"

U Srbiji su tokom aranžmana sa MMF-om postignuti jako dobri rezultati ali je ostao problem strukturnih reformi, koji je i najteži deo, kaže Nebojša Savić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

09:13

Foto: Tanjug

"Mi smo uspeli da rešimo pitanje Železare...našli smo dobrog stranog partnera. Da li ćemo ga naći i sa RTB Borom ostaje otvoreno. Ova godina je ta u kojoj se mora rešiti otvorena strukturna pitanja, pre svega pitanje javnih preduzeća", kazao je predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić za RTS.

Na pitanje koliki je manevarski prostor vlade da reši ta pitanja ove godine Savić je rekao da to zavisi od toga koliko su potencijalni strani investitori zainteresovani za ta preduzeća.

On je rekao da je u tom smislu ključno pitanje hemijski kompleks i RTB Bor.

Na pitanje da li će na današnjem sastanku premijera Srbije Aleksandra Vučića sa šefom Misije MMF za Srbiju Džejmsom Rufom biti povećanje plata u javnom sektoru Savić je rekao da ukoliko budu ostvareni rezultati koji se očekuju o tome razgovori mogu da počnu pri kraju sporazuma.

"Ne bih da u prvom minutu treće godine programa sa MMF počnemo da razgovaramo o tome da li ćemo povećati plate. Verovatno, ukoliko budu postojali održivi rezultati", kaže on.

Povodom ranijih najava premijera Aleksandra Vučića da treba očekivati značajnije povećanje plata u javnom sektoru, ali i u javnoj upravi, on kaže da je ključ da se postigne ono što je predviđeno u ovoj godini i da onda jedan deo tog pozitivnog rezultata može da se preusmeri u te namene.

"Ako budemo imali rast tri odsto ili više, ako deficit bude smanjivan možemo očekivati da o tome počnu razgovori pri kraju sporazuma", kazao je Savić.

Kraj sporazuma sa MMF je za godinu dana, a Savić kaže da bi bilo dobro da se aranžman sa tom insitutucijom nastavi, ističući značaj boljih rezultata Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, uz monetranu stabilnost i unapredjenje u fiskalnom segmentu.

"Istovremeno, činjenica da je Srbija imala aranžman sa MMF je značila dalju podršku i dalji signal stranim investitotrima da je Srbija dobro mesto za ulaganje. U tom smislu bi jako dobro bilo da mi nastavimo aranžman i da se dalje realizuju reforme", rekao je Savić.

Kako je naveo, to bi bilo dobro zato što u prvoj fazi strane direktne investicije su bile pre svega usmerene na kupovinu domaćeg tržišta, a novi aranžman bi mogao dalje da podstakne već započeti proces jacanja stranih direktnih investicija u izvozna preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: