Može li Crkva da bira da ne plaća porez?

Nesporno je da Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ostalim oštećenima država mora da vrati imovinu koju je oduzela pre 70 godina.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

16:58

Može li Crkva da bira da ne plaća porez?
Foto: Thinkstock

Međutim, posle izjave patrijarha Irineja, i dalje traje rasprava o tome ko mora, a ko može da bira da li će plaćati porez.

Crkva je jasna - dok joj se ne vrati celokupna imovina, neće plaćati porez. Do sada su joj vraćeni stanovi, zgrade, poljoprivredno zemljište, poslovni prostori uključujući i ovaj u Bulevaru kralja Aleksandra. Za Nemanju Nenadića iz Transparentnosti pravo pitanje je da li će Poreska uprava uvažiti stav Crkve ili će bar pokušati da taj porez prinudno naplati.

“Ova situacija nas dovodi na mesto koje je najopasnije, u pravnu neizvesnost, u okolnost da se zakon ne primenje jednako i to u svakom slučaju treba izbeći. Dakle ako je rešenje da se ne plaćaju porez oni kojima je država otela imovinu svojevremeno i koristila bez nadoknade onda to rešenje mora da važi za sve. Drugo rešenje je da se primenjuje onaj zakon koji trenutno postoji“, objašnjava on.

Zakon o porezima na imovinu je jasan - crkve su oslobođene poreza samo na objekte koji služe za bogosluženja.

Agencija za restituciju Srpskoj pravoslavnoj crkvi do sada je vratila manje od polovine od onoga što potražuje, ali najviše u odnosu na sve ostale koji traže svoju imovinu nazad.

“Kada Crkva kaže da neće da plaća porez znači da samu sebe stavlja iznad zakona i iznad društva. Pitanje je koja institucija sme da bude iznad zakona i iznad ustava i iznad društva. U civilizovanom svetu se tako nešto ne sme ni pomisliti, a kamoli javno reći. To ukazuje na jedan autoritarni karakter same Crkve, jedan krajnje deplasiran i konzervativni stav Crkve. Crkva još uvek nije ušla u 21. vek“, ističe sociolog Đokica Jovanović.

Na koji zakon se poziva i zašto odbija da plati porez na vraćenu imovinu pitali smo i zvaničnike Srpske pravoslavne crkve. Razgovor ne odbijaju, ali ga odlažu nakon Savindana 27. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: