Debeo minus, a svaki dan izvade 30.000 tona

Velika hladnoća nije omela rudare RTB-a u Boru i Majdanpeku da održe proizvodnju u okviru plana i na najvećem basenskom rudniku "Veliki Krivelj" kod Bora.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

10:20

Debeo minus, a svaki dan izvade 30.000 tona
Foto: Thinkstock

I po ciči zimi i mećavi dnevno se otkopa 30.000 tona rude i ukloni isto toliko jalovine.

Rudari 'stoički' podnose niske temperature, vetar, sneg i smetove i na "debelom" minusu i "kijametu" uspevaju da održe proizvodnju.

Velike hladnoće koje su od Božića zahvatile čitav region, pa tako i istok Srbije, znatno su otežale rad rudnika i metalurških pogona RTB-a Bor, ali ih nisu ozbiljno ugrozile uprkos tome što je pojedinih noći temperatura silazila ispod minus 20 stepeni i što je bilo kraćih zastoja u radu.

Rudnik "Veliki Krivelj" prve nalete snega i studeni dočekao je sa dovoljno soli i uređenim putevima tako da otkop rude teče bez većih problema.

Zahvaljujući, prvenstveno, veštini i hrabrosti vozača teških kamiona, koji nose 220 tona rude, a sami su teški 150 tona, proizvodnja se drži planskih okvira.

Najteže je na filtraži i brani flotacijskog jalovišta.

U danima kada se lede voda, vazduh i ruda, oni čuvaju proces tako što lože vatru, odglavljuju cevovode, razdeljivače, filtere, održavaju pumpe u rad.

Na brani jalovišta se često smenjuju, jer na snažnom vetru ne može ni da se hoda, a kamoli radi.

Temperature u Krivelju su bile tokom pet ledenih dana između minus 15 i minus 20 stepeni, a pri flotiranju samo se proces drobljenja odvija bez vode, pa je jasno pred kakvim iskušenjima su bili floteri da proizvodnja ne stane.

Međutim, kako rude nije falilo, oni su se "prestrojili" za prilike kakve se ne pamte već dugo godina.

Uz velike napore uspeli su da očuvaju proizvodne tokove i samo desetak procenata zaostanu za planom verujući da će toplijih dana stići do planskih ciljeva.

Ni borska flotacija, koja prerađuje rudu iz Jame i topioničku šljaku, nije stala na minus 22, ali je bila na ivici da joj se to dogodi.

Tamo, kažu zaposleni, nikad nije bilo lako raditi jer su uslovi u pogonu gotovo isti kao i napolju.

Zbog dotrajalosti krova i stakala izbijenih NATO bombama, u pogonu duva, prokišnjava, ledi se i puni se maglom. Ono što su mogli, zatvorili su pre zime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: