Počinje "umetnost preživljavanja septembra"

Tradicionalno septembar sa sobom nosi pravi udar na kućni budžet.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.08.2016.

19:51

Počinje
Foto: Thinkstock

Priprema zimnice, nabavka ogreva, opremanje školaraca za novu školsku godinu, mnogima će zbog troškova zadati glavobolju. Da porodični odnosi ne bi trpeli zbog materijalnog potresa koji donosi početak jeseni, najvažnije je razgovarati otvoreno, savetuju psiholozi.

Nišlije Biljana i Dejan Ljubisavljević s prosečnim primanjima, i dvoje dece, sinom u srednjoj i ćerkom koja polazi u sedmi razred, moraju pažljivo da rasporede svaki dinar.

“Polovne knjige su takođe skupe, dva učenika, za knjige smo izdvojili 6-7 000, plus školski pribor neka oprema za fizičko, neka nova garderoba treba da se kupi, znači biće račun sigurno veći od 25 000”, Biljana Ljubisavljević, ekonomista.

“I ekskurzije u toku godine počinju odmah da se plaćaju, nakon 10 dana pozovu nas idu rate za ekskurzije i to nam je opterećenje, imamo i taj trošak još zato što se mi grejemo na drva i 10 do 15 metara za sezonu koristimo. Ispadne negde oko 45 000 dinara”, kaže Dejan.

S prosečnim primanjima u Srbiji, preživeti septembar je umetnost za koju se oni brižno pripremaju cele godine.

“Organizovali smo se nekako, preko godine smo kupovali nešto što im je potrebno za školu, na kraju školske godine smo kupili ranac, tad je bila neka rasprodaja, patike smo kupili preko leta kad su takođe bile na rasprodaji”.

“Vodi se računa ali stvarno je teško ide sa maltene minimalnom zaradom ,mora puno, puno da se štedi”.

Ipak ima i onih koji troše više od svojih mogućnosti kako bi deci kupili sve što požele. Treba znati šta su prioriteti, kaže psiholog Miša Stojiljković.

“Mislim da je sa decom važno biti otvoren i realan od rođenja, i razgovarati sa njima kao sa odraslima i objasniti im situaciju da su finansije porodične takve i takve, da se može to i to, a da se ne može to i to, da se neke stvari možda mogu odložiti. Od toga kako pripremite dete da se postavi prema tome ako mu neko kaže vidi što ti imaš bezveze patike i bezveze ranac ako ga vi dobro pripremite da mu on da dobar odgovor i da se lako prilagodi, mislim da kupovina može da sačeka uvek, ali da je važno razgovarati i komunicirati”, kaže on.

Ne treba zanemariti činjenicu i da pomoć stiže od baka i deka, koji odvoje od penzije kako bi olakšali deci i unucima, kaže Stojiljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: