Poligraf zbog krađe: Smatramo da je opravdano

Kompanija "Perutnina Ptuj Topiko" saopštila je da je poligrafsko ispitivanje dela radnika sprovela u cilju otkrivanja kradljivaca mesa i zaštite potrošača.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2016.

09:12

Poligraf zbog krađe: Smatramo da je opravdano
Foto: Gettyimages

Ta kompanija u saopštenju navodi da je "u svrhu prikupljanja informacija radi otkrivanja kradljivaca mesa iz skladišta, za interne potrebe", bilo izvedeno poligrafsko testiranje u Mesnoj industriji u Bačkoj Topoli, preneli su beogradski mediji.

Iz kompanije tvrde da je poligrafsko ispitivanje poslodavca nad zaposlenima sprovedeno isključivo u cilju zaštite potrošača, a "radi sprečavanja bojazni da neovlašćeno iznošenje mesa od strane zaposlenih i eventualna dalja nekontrolisana prodaja na crnom tržištu bez ikakve sanitarne kontrole ne izazove ozbiljne posledice po zdravlje krajnjih korisnika".

U Perutnini Ptuj smatraju da obrada podataka o ličnosti putem poligrafskog ispitivanja iz navedenih razloga ima uporište i u Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i da je u skladu sa njim.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je početkom nedelje upozorenje privrednom društvu "Perutnina Ptuj-Topiko", iz Bačke Topole, zbog nedozvoljene obrade podataka o ličnosti prilikom poligrafskog ispitivanja 17 zaposlenih.

Poverenik je naveo da za takvu obradu društvo nije imalo valjani pravni osnov niti je takva obrada "srazmerna opravdanoj svrsi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: