"Rekli su nam da niko neće dobiti otkaz u Fijatu"

Sindikati su saopštili da su nakon sastanka rukovodstva Fijata sa premijerom Aleksandrom Vučićem dobili uveravanja da neće biti otpuštanja bez dobrovoljnosti

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.06.2016.

16:20

Foto: Tanjug, arhiva

Predstavnici sindikata veruju da će se ispuniti obećano i naći zajednički jezik za razvoj i nastavak poslovanja te kompanije u Kragujevcu.

"Nadamo se i verujemo da će mandatar Vučić ispuniti svoja obećanja i da će na sastanku koji je planiran za pet, sest dana sa izvrsnim direktorom kompanije Fijat Alfredom Altavilom naći zajednički jezik za razvoj i nastavak poslovanja Fijata u Kragujevcu i načina za nove investicije ili novog modela Fijata", rekao je predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fijat Krajsler Zoran Marković.

Marković je na konferenciji za novinare rekao da su predstavnici Fijata na zajedničkom sastanku sa Aleksandrom Vučićem dobili čvrsta uveravanja i obećanja da će vlada učiniti sve da se u narednom periodu očuva ili razvija sama fabrika u Kragujevcu i da dođe do novog modela.

Kako je rekao, otpuštanje radnika biće po principu dobrovoljnosti.

Marković je rekao da se radnici za dobrovoljni odlazak iz te kompanije mogu prijaviti od ponedeljka i da će dobiti paket veći od zakonskog minimuma koji im pripada, odnosno dobiće zakonski jednu trećinu otpremnine po godini staža, jedan fiksni deo daće im Fijat, a isplaćena će im biti i nadoknada koja im sleduju za neiskorišćeni godišnji odmor i regres.

On je ponovio da bi sa najavom rada samo u dve smene, bez posla u Fijatu moglo bi da ostane između 700 i 900 ljudi zaposlenih u kompaniji i oko 600 radnika kooperanata, odnosno ukupno 1.500 zaposlenih.

On je naveo da su na sastanku u vladi dobili uverevanja da će u što kraćem roku doći do nove investicije, odnosno nove firme koja bi nadomestila ovaj broj radnika koji bi otišao.

"To bi pomoglo da Kragujevac ne postane dolina gladi i da oko 1500 radnika bude uposleno u nekoj novoj kooperantskoj firmi uz novu investiciju u Kragujevcu. Na sastanku u vladi dobili smo uverevanja da će vlada da učini sve da se očuva i razvija sama fabrika i dođe do novog modela", rekao je Marković.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da ohrabruje najava da će se u Kragujevcu u narednih godinu dana otvoriti nova investicija, za između 1000 i 1500 zaposlenih.

On je na konferenciji za novinare kazao da je na zajedničkom sastanku obećano da će Fijat nastaviti sa radom, kao i da je obećano da će se u Kragujevcu u narednih godinu dana aktivirati nova investicija koja će zaposliti između 1.000 i 1.500 ljudi.

Sekretar u Savezu samostalnih sindikata Zoran Mihajlović rekao je da što se tiče Ruskog tržišta plasman automobila pod znakom pitanja.

"Bez novog modela nećemo moći da opstanemo kao firma, to nas više brine nego socijalni program, već budućnost firme u daljoj perspektivi", rekao je Mihajlović.

Kompanija Fijat Srbija i predstavnici sindikata postigli su dogovor, nakon današnjeg sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, da je odluka o prijavama za dobrovoljni odlazak iz firme u najboljem interesu svih zaposlenih, lokalne zajednice i kompanije Fijat.

Iz kompanije Fijat poručuju da se trude da izađu u susret zaposlenima, i nameravaju da ponude najbolje uslove zaposlenima koji se odluče da iskoriste socijalni program.

Predsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da je budućnost Fijata u Srbiji zagarantovana.

"Fijat je zadovoljan zemljom Srbijom i neće Fijat da napušta Srbiju, jer bi ostavio milijardu. Oni smatraju da treba da proizvode između 75.000 i 90.000, za to je potrebno dve, a ne tri smene, pustite nas da rešavamo probleme i mi ćemo ih rešavati", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je dodao da će ubrzo razgovarati sa rukovodstvom Fijata u Torinu, kako bi doneo dobru vest radnicima o sigurnoj budućnosti Fijata u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: