"Umesto devize u banci, kupite kod države"

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković preporučila je građanima da umesto da drže devize na štednji, kupuju državne hartije od vrednosti jer je zarada veća.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2016.

11:30

Foto: Thinkstock

"Umesto kod banke, za ispod jedan odsto godišnje, kupite hartije od države po kamati od tri odsto", kazala je Tabaković na konferenciji za novinare gde je prezentovan izveštaj o inflaciji.

Guvernerka je navela da je situacija takva da je devizna stednja u bankama takoreći neisplativa i da pojedine banke čak i ne primaju devizu na štednju.

"Tako da se u svakom slučaju bolje isplati štednja u dinarima, a pogotovo kupovina državnih hartija. Država plaća kamatu pa plaća, bolje da plaća građanima, bolje bi nam bilo svima", zaključuje Tabaković.

Guvernerka je navela i da NBS sprema konkurenciju bankama u vidu mikrofinansijskih institucija i dodala da će ubuduće raditi na stimulaciji kreditnog rasta.

Narodna banka Srbije povećala je prognozu rasta BDP-a Srbije na iznad dva odsto, a guvernerka je izjavila da je prognoza rasta BDP-a povećana sa 1,8 odsto na 2,3 do 2,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: