Srbija

Sreda, 04.05.2016.

17:38

Crnobrnja: EK nas objektivno ocenila

Nova prognoza privrednog rasta Srbije koji je Evropska komisija podigla na dva odsto je objektivna, izjavio je profesor FEFA Mihailo Crnobrnja.

Izvor: Tanjug

Crnobrnja: EK nas objektivno ocenila
(Foto: Thinkstock.com)

"To je dobra vest, pošto ne vidim potrebu da se EK udvara Srbiji", rekao je Crnobrnja Tanjugu i izrazio očekivanje da će taj rast biti ostvaren u ovoj godini.

On je napomenuo da je EK u prognozi privrednog rasta u 2016, na primer, smanjila projekciju Hrvatskoj, dok je nama povećala.

"Procena EK je svakako objektivnija, nego kada je daju političari", rekao je Crnobrnja i naglasio da se prognoza EK poklopila s prognozom Vlade Srbije.

Evropska komisija povećala je predviđanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije na dva odsto u ovoj godini, objavljeno je u Briselu.

EK je u februaru rast BDP-a Srbije prognozirala na 1,6 odsto, a sada je, u najnovijem izveštaju, povećala prognozu za 0,4 procentna poena - na dva odsto.

Prema poslednjim projekcijama EK za 2017. predviđa je rast BDP-a Srbije od 2,5 odsto.

Poslednje prognoze MMF-a i Svetske banke za ovu godinu, saopštene u aprilu i u martu, predviđale su rast BDP-a u Srbiji od 1,8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

23 h

Podeli: