Kupac “Delta sitija” povezan sa kupcem “Ušća”

Prodaju tržnih centara srpskih biznismena Miroslava Miškovića i Petra Matića povezuje jedno ime – Luis van der Vat.

Srbija

Izvor: B92, Jelena Stjepanoviæ

Sreda, 10.02.2016.

10:50

Kupac “Delta sitija” povezan sa kupcem “Ušća”
Foto: Beta

Luis van der Vat jedan je od direktora kompanije Hiprop, koja je kupila 60 odsto dva Miškovićeva objekta Delta siti, ali je istovremeno i suosnivač i prvi čovek kompanije Aterberi, koja je pre dva meseca kupila 30 odsto MPC propertisa, čiji je suvlasnik Petar Matić.

Luis van der Vat je i suosnivač kompanije Atak limitid.

Kompanija Hiprop na svom sajtu navodi da je upravo sa kompanijama Atak limitid i Aterberi grup u zajedničkom poduhvatu širenja u Africi.

Prodaja Delta sitija obavljena je, kako se navodi u zvaničnom saopštenju, tako što je Hiprop postao vlasnik 60 odsto udela, dok je ostatak kupila kompanija Houmsted grup holdings limitid, povezana sa Luisom Norvalom, koji je jedan od direktora kompanije Hiprop.

Da li je ta isprepletanost slučajna još nema odgovora, ali činjenica je da su tako svi najveći srpski tržni centri u rukama kapitala koji je bar nominalno stacioniran u Južnoafričkoj Republici.

Osim Delta sitija i dela MPC propertisa, vlasnik kragujevačkog tržnog centra Plaza je takođe kompanija iz Južnoafričke Republike - Rezilijant properti grup, preko svoje filijale NEPI u Rumuniji.

Očigledno je za taj kapital srpsko tržište tržnih centara atraktivno, s obzirom na to da Srbija još nije zasićena takvom vrstom maloprodajnih objekata I ima prostora za dalje širenje i razvoj.

Hiprop u svom portfoliju ima 11 šoping centara i kupovina Delta sitija je njihov iskorak van Afrike.

Interesantno je i da je u istom danu stigla informacija iz Hrvatske da tamošnji najveći biznismen Ivica Todorić prodaje svoje tržne centre južnoafričkom fondu.

Inače, Delta holding danas je saopštio da će porez na transakciju Delta sitija platiti u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: