Probijen Savinac, Vučić otvorio šampanjac

Desna cev tunela Savinac dužine 270 metara na Koridoru 11, u blizini Takova, probijena je danas, čime su probijeni svi tuneli na deonici Ljig-Preljina.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.02.2016.

13:14

Probijen Savinac, Vučić otvorio šampanjac
Foto: Tanjug

Na deonici Koridora 11 od Ljiga do Preljine asfaltirano je 36 kilometara od ukupno 40 kilometara auto-puta u punom profilu.

U kvalitet radova uverio se i premijer Aleksandar Vučić, koji je obišao taj putni pravac, čestitao radnicima, i kao što je i ranije obećao, u to ime otvorio šampanjac.
Foto: Tanjug
Premijer se provozao tim auto-putem, zajedno sa novinarima, a u autobusu su bili i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov.

“Ova vlada se ne meri godinama tokom kojih vlada, već kilometrima puteva koje je izgradila i koje ostavlja za sobom”, izjavio je Vučić.
Foto: Tanjug
"Putevi znače komunikacije, fabrike, posao, novi život, a vi putari svakim novim kilometrom vraćate život u Srbiju", poručio je premijer i zahvalio radnicima koji su angažovanin na probijanju tunela i na drugim gradilištima u Srbiji, te zamolio da i dalje istim tempom grade puteve i podižu mostove.

"Potrebni ste ovoj zemlji, vi je dižete iz mrtvih", poručio je premijer.
Foto: Tanjug
On je podsetio koliko je Srbija gubila ljudi u ratovima i na tom i na drugim mestima, te koliko ih je država "zaobilazila" i zanemarivala.

Prema njegovim rečima, mi više nemamo prava na smrt, ratove, greške...
Foto: Tanjug
"A najmanje imamo prava na tapkanje u mestu, na nepomeranje sebe i Srbije", rekao je premijer.

Leva cev Savinca u dužini od 270 metara je probijena u septembru 2015. godine, a radove izvodi domaće preduzeće Planum.
Foto: Tanjug
Probijanjem tunela Savinac povezana je kompletna deonica u dužini od 40 kilometara. Ugovorena vrednost tunela Savinac je 9,85 miliona evra.

Deonica Ljig - Preljina je duga oko 40 km i već je završeno 36 km auto-puta, a zvanični rok za završetak auto-puta od Ljiga do Preljine je 25. avgust 2016.
Foto: Tanjug
Na samoj trasi nalazi se veliki broj objekata - pet tunela Golubac, Veliki Kik, Savinac, Šarani i Brđani, 66 mostovskih konstrukcija, od čega je završeno 65.

Nadvožnjaci su ukupne površine oko 60.000 metara kvadratnih, a tu se nalazi i 40 regulacija vodotokova sa delimičnim izmeštanjem korita reka u dužini oko 21,5 km.

Takođe, 46 potpornih zidova ukupne dužine oko 6,1 km i 28 zaštitnih zidova od buke ukupne dužine oko 7,3 km.
Foto: Tanjug
Glavni izvođač radova na toj deonici je firma Azvirt iz Azerbejdžana, a radovi čija je ukupna vrednost 308 miliona evra finansiraju se azerbejdžanskim kreditom od 300 miliona, dok je preostali novac obezbedila Srbija. Pored ove firme, na toj deonici angažovana je ukupno 101 srpska firma u ulozi podizvođača, dobavljača i kooperanata.

Na trasi je predviđena izgradnja dve petlje: Takovo i Preljina, kao i tri odmorišta.

Projektnu dokumentaciju izradili su Saobraćajni institut CIP za deonicu Takovo-Preljina i Institut za puteve za deonicu od Ljiga do Boljkovca i od Boljkovca do Takova.

Na deonici Ljig - Preljina dnevno radove izvodi oko 110 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

835 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: