Dugovi za RTS zastareli, za nove - izvršitelji

Ukoliko ne plate TV taksu, koja počinje da se naplaćuje od Nove godine, građanima će na vrata zakucati izvršitelji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

18:00

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Tada će uz dugove, 500 dinara mesečno, morati da plate i troškove izvršenja od bar 5.000 dinara, pišu Večernje novosti.

O tome kako će da poboljšaju naplatu dugovanja za televizijsku taksu dogovarali su se u sredu predstavnici Komore izvršitelja i Radio-televizije Srbije.

A na osnovu stare pretplate, građani duguju RTS više od 50 milijardi dinara, ali su sva ta potraživanja zastarela, jer je rok za naplatu 12 meseci. Zato sada žele da se osiguraju na vreme i obezbede bolje "prinudne" mehanizme. I dok već razmišlja o budućim dužnicima, RTS još nije rešio pitanje na koji način će uopšte naplaćivati TV taksu, koja treba da se uvede od januara 2016. godine.

Pretplatnika je koliko i brojila u Srbiji - oko 3,5 miliona. Bar 200.000 - 300.000 biće oslobođeno, prema raznim olakšicama koje predviđa zakon, a ostali će morati mesečno da uplate 500 dinara.

Izvesno je da bi građani već do Nove godine trebalo da dobiju 12 uplatnica odjednom, za svaki mesec po jednu. Prema pisanju lista, u RTS nisu zadovoljni ovim rešenjem koje donosi Zakon o javnim servisima. Kažu, mnogo bi efikasnije bilo kada bi uplatnica stizala svakog meseca, pa da se na njoj vide i sva zaostala dugovanja, da se svakog meseca obračunavaju. Još se nadaju da će im zakonodavac uslišiti primedbu i izmeniti zakon dok nije kasno.

RTS još ne zna ni kome treba da šalje uplatnice, nema bazu podataka, niti sredstva da uposli ljude koji bi tako nešto radili. Prema sadašnjem Zakonu o taksama, pošto nisu javno preduzeće niti državni organ, oni nemaju pravo da naplaćuju taksu. A nemaju osnova ni da naplatu ustupe EPS-u ili nekom drugom javnom preduzeću, jer u Zakonu o javnim servisima jasno piše da sami moraju da naplaćuju ovaj namet. Tako bi morao da se promeni zakon, da bi neko mogao da naplaćuje u ime javnog servisa.

"To su nam sada najveći problemi i nadamo se da će se u njihovo rešavanje uključiti i Vlada Srbije i premijer. Jer da bi sve bilo urađeno na vreme, mora da postoji dobra volja i onda ćemo sve stići", kaže, za Večernje novosti, prof. dr Zoran Popović, predsednik UO Radio-televizije Srbije. - Problem je što RTS nema kapacitet da sam organizuje i sprovede naplatu takse. Ionako nam govore da ima previše zaposlenih, samo bi još trebalo da tražimo 50 ljudi, kompjutere i softver za pravljenje baze podataka i upravljanje njom.

Prof. Popović kaže da su najviše zainteresovani da naplata ponovo bude uz račune za struju i veruje da bi procenat naplate takse mogao da bude mnogo veći nego pretplate. Kaže, potrebno je da premijer i drugi političari javno pozovu građane da poštuju zakone i izmire obaveze prema javnim servisima.

A za one koji se ogluše o zakonske obaveze, spremaju efikasniju proceduru od dosadašnje, jer, naplata za pretplatu bila je pala na 20 odsto.

"Imali smo već nekoliko sastanaka na kojima dogovoramo saradnju. Nemamo nikakve epohalne vesti sa današnjeg sastanka, jer je to bio rutinski dogovor sa predstavnicima RTS. Pričali smo o zakonskim rešenjima i o tome, kada bi došlo do utuženja, kako bismo sarađivali", kaže za Svetlana Manić, zamenica predsednika Komore izvršitelja.

Ona nam je potvrdila da javni servis do sada nije angažovao izvršitelje, tj. da nijedan predmet za prinudnu naplatu nije stigao u komoru izvršitelja. Odluka o otpisu 50 milijardi dinara duga ne postoji, ali je dugovanja "pojelo vreme". Poslednji predmeti za utuženje sudovima su poslati 2013. godine. Redovne platiše još jednom su, tako, "izvukle deblji kraj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: