Brezovica ide Francuzima

Vlada Kosova i francuski konzorcijum "MDP konsalting - Kompani dez Alp" bi trebalo da potpišu ugovor o izgradnji ski-centra Brezovica.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 14.04.2015.

09:10

Default images
(Foto: Beta/AP, ilustracija)

U centar treba da bude uloženo više 410 miliona evra.

Međuministarska grupa Projekta za razvoj turističkog centra Brezovica je 7. aprila ocenila da su ispunjeni preduslovi za ozvaničenje ugovora s francuskim konzorcijumom.

Kosovski ministri trgovine i industrije, finansija, evropskih intergacija, poljoprivrede, prostornog planiranja, lokalne samouprave, kao i gradonačelnik Štrpca, saglasili su se s većinom tačaka ugovora.

Ugovor bi trebalo da potpiše kompanija "Brezovica rizort" koju je francuski konzorcijum registrovao kao društvo s ograničenom odgovornošću.

Ugovor će stupiti na snagu šest meseci posle potpisivanja, do kada se moraju ispuniti preduslovi i do kada francuski konzorcijum treba da dostavi dokumenta s detaljima finansijske konstrukcije, i plan procene uticaja projekta na okolinu.

Na međunarodnom tenderu najbolju ponudu za ski-centar Brezovica u decembru je dao francuski konzorcijum "MDP konsalting", zajedno s operaterom "Kompani dez Alp". Francuski konzorcijum je ponudio tri faze razvoja turističkog centra Brezovica, uz investiranje 410 miliona evra i otvaranje više od 3.000 radnih mesta.

Konzorcijum je najavio izgradnju 100 kilometara staza, više od 20 ski-liftova i drugu infrastrukturu. Ugovor koji kosovska vlada namerava da potpiše sa francuskim investitorima, kako bi im prodala turistički centar "Brezovicu", ostaće mrtvo slovo na papiru, ako se njime ugroze interesi Srba u regionu Šar planine, ocenio je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je za današnji "Kurir" naveo da će ugovor ostati mrtvo slovo na papiru, ukoliko se pre roka, predviđenog za početak njegove realizacije, ne ponude zadovoljavajući odgovori na pitanja, koja su za Srbe u regonu Šar planine od ključnog interesa.

Više o tome pogledajte u našem prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

20 h

Podeli: