Povoljni krediti za ratare

Poljoprivrednicima je omogućeno da dođu do povoljnih kredita jer Ministarstvo subvencioniše deo kamate.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

17:09

Default images
Foto: Freeimages.com

Ugovore o kreditiranju ovogodišnje poljoprivredne proizvodnje su potpisali Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo finansija, predstavnici banaka i osiguravajućih kuća.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kazala je se tom saradnjom poljoprivrednicima omogućava da dođu do povoljnih kredita, jer Ministarstvo subvencioniše deo kamate.

Ona je ocenila da su ti krediti dobar i konkretan vid podrške za investiranje u opremu, mehanizaciju, a posebno u stočarsku proizviodnju.

Ministarstvo će subvencinisati deo kamate za kupovinu stoke, te će poljopvrednici kredite dobijati po fiksnoj kamati od četiri odsto, dok će za mehanizaciju i opremu krediti biti s kamatom od šest odsto, koliko i prošle godine.

"Kao rezultat ovakvog vida podrške i kreditiranja, prošle godine investiranje u poljoprivredu bilo je šest milijradi dinara, a naša je želja da i u ovoj godini ono bude makar na tom nivou", kazala je ministarka poljoprivrede Srbije.

Ona je navela da su krediti dinarski i da je maksimalni iznos kredita za registrovana poljoprivredna gazdinstava pet miliona dinara, a za zadruge do 15 miliona dinara, dok je period otplate kredita od jedne do tri godine, uz mogućnost korišćenja počeka u otplati glavnice (grejs perioda) do godinu dana.

Danas su u Ministarstvu poljoprivrede potpisani ugovori o kreditu sa Komercijalnom bankom, Intezom, Prokredit, Hipo Alpe Adria bankom, Kredi Agrikol, Sber, OTP, AIK, NLB, Erste i Oportjuniti bankom, kao i s Poštanskom štedionicom i osiguravajućim kućama DDOR, Dunav osiguranje, Đenerali osiguranje i Globos osiguranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: