Građani poslednji spasavaju banke

Predloženim izmenama zakona o NBS i o bankama omogućava se preventivno delovanje u rešavanju pitanja problematičnih banaka i šire mere za restrukturiranje.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.01.2015.

14:36

Default images
Foto: Tanjug

To je izjavila guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na plenarnoj sednici Skupštine Srbije. Obrazlažući ta dva zakonska predloga rekla je da je osnovna namera da se očuva stabilnost finasijskog sistema i zaštite deponenti uz minimalne troškove za poreske obveznike.

Tabakovićeva je istakla da je trenutni okvir za rešavanje pitanja problematičnih banaka proizašao iz potreba da se ublaže posledice svetske finansijske krize, ali da se pokazalo da je pružao ograničene mogućnosti za restukturiranje banaka i nije pružao dovoljnu fleskibilnost.

Guvernerka NBS je dodala da se predloženim izmena omogućava pokretanje restrukturiranja i nad bankom kojoj nije oduzeta dozvola za rad, a predviđaju se i konkretni mehanizmi zaštite akcionara i poverilaca.

Tabakovićeva je istakla da je u fazi preventivnog delovanja i rane intervencije akcenat na pravovremenom odgovoru same banke, dok u fazi restukturiranja odgovornost prelazi na NBS.

Ona je dodala da NBS u saradnji sa Agencijom za osiguranje depozita i Ministarstvom finansija treba da preduzme mere koje će na najbolji način zaštiti finansijski sistem i obezbediti da posledice lošeg poslovanja u najvećoj mogućoj meri snose akcionari banke, a ako je potrebno i poverioci banka, a tek na kraju poreski obveznici.

Guvernerka je dodala da je jedna od mogućih scenarija i otvaranje stečaja ili likvidacija banke i istakla da su precizno utvrđeni uslovi kada banka ne može da nastavi poslovanje.

Tabakovićeva je rekla i da je u okiru postupka restrukturiranja predviđeno i osnivanje banke za posebne namene.

"Ukupna vrednost obaveza prenetih banci za posebne namene ne može preći ukupnu vrednost imovine koja je preneta ili obezbeđena iz drugih izvora", rekla je guvernerka NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: