Srbija - zemlja metli

Agroekonomski analitičar Milan Prostran ocenio je da je poljoprivreda stub i okosnica budućeg privrednog razvoja Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.01.2015.

11:03

Default images
Foto: Freeimages.com

Prostran je precizirao da poljoprivreda u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije sa svetom učestvuje između 23 i 25 odsto, da Srbija izveze hrane između dve i po do tri milijarde dolara i da je jedan od retkih privrednih sektora koji ima pozitivan spoljnotrgovinski bilans.

On je podsetio da je poljoprivreda Srbija tokom 25 godina imala probleme i doživela devastacije, zbog žestokih sankcija, raspada države, perioda tranzicije i procesa privatizacije.

Poljoprivreda je, međutim, vitalna i bolje se snašla ili je bolje izdržala nego drugi sektori privrede, ocenio je Prostran na TV Pink. Prostran je naveo da Srbija najviše izvozi žita - kukuruz i pšenicu, a zatim voće i povrće, kao i ulje i šećer.

On je ukazao da je za Srbiju dominatno tržište Evropske Unije, zatim zemalja bivše Jugoslavije i dodao da se izvozi i na rusko tržište, ocenivši da je potreban distributivni centar u Moskvi.

Prostran je rekao da su Srbiji najkonkurentnije bivše zemlje nekadašnjeg sovjetskog lagera, odnosno da je, kada su u pitanju voće i povrće, najkonkurentnija Poljska, ali da su konkurentni i proizvodi iz zapadne Evrope - Nemačke, Italije i Francuske.

Jedan od proizvoda u kome je Srbija trenutno najkonkurentnija, je proizvodnja metli, rekao je Prostran i dodao da se 98 odsto tih metli izvozi, a da su najveći kupci Švajcarska i Italija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: