"Banke za kredit u CHF uzimale EUR"

Udruženje Efektiva smatra da prostora za pronalaženje pravičnog rešenja za kredite uzete u švajcarskim francima ima, i to bez subvencionisanja države.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2015.

14:47

Default images
Foto: Freeimages

Rešenje bi, kako se navodi, bilo preindeksiranje na evro kredite po paritetu koji je važio na dan isplate kredita ili po nekom drugom.

Efektiva ovakav predlog obrazlaže u današnjem saopštenju time da se banke uglavnom nisu zaduživale u švajcarskim francima, odnosno njihovi plasmani nisu imali odgovarajuće izvore u istoj valuti, a dokaz za to je poslednji izveštaj o bankarskom sektoru NBS, u kojem stoji da zaduženja banaka u švajcarskim francima iznose dva odsto ukupnih zaduženja.

Sa druge strane, od ukupnih plasmana koje banke imaju oko šest odsto je indeksirano u švajcarskim francima.

"Jasno je da veći deo plasiranih kredita nema pokriće u istoj valuti, te to ukazuje da banke dobar deo svog profita ostvaruju na kursnim razlikama, odnosno jačanju franka u odnosu na evro i dinar. To potvrđuju i prihodi banaka koji dobrim delom čine upravo prihode po osnovu kursnih razlika", navedeno je u saopštenju.

Ako banka ima izvor sredstava u nekoj stranoj valuti, opravdano je da ima i plasman u istoj, smtraju u tom udruženju.

Ipak, ukupne obaveze banaka, koje su indeksirane u stranoj valuti u ovom trenutku iznose oko 12 milijardi evra, dok ukupni plasmani banaka u stranoj valuti iznose oko 18 milijardi evra.

Iz toga se vidi da su banke neopravdano indeksirale oko šest milijradi evra plasmana, iz očiglednog razloga zarade na kursnim razlikama.

Korisnici CHF kredita ne traže oprost dugova, već da budu dovedeni u isti položaj sa korisnicima evro kredita, kao i da nakon 6,5 godina redovne otplate ne duguju više nego što su podigli.

Udruženje je podsetilo i da korisnici kredita u "švajcarcima" u ovom trenutku nemaju mogućnost refinansiranja svojih obaveza pod boljim uslovima, jer su CHF krediti ukinuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: