Idu na biro i do penzije 37.000 RSD

U Industriji kablova u Jagodini počelo je prijavljivanje radnika za isplatu socijalnog programa.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.01.2015.

08:49

Default images

"U prvoj fazi za isplatu biće samo oni radnici koji nemaju nikakvih obustava iz ličnih dohodaka", navodi se u saopštenju fabrike i podseća da su radnici "dužni da sa sobom ponesu razdužne listove i izjave".

Predsednik sindikata "Kablova" Oliver Jovanovski izjavio je da se za socijalni program i odlazak iz firme prijavilo 600 radnika. Oni su se opredelili "za opciju dve do pet godina", a to znači da se upućuju u Nacionalnu službu za zapošljavanje, gde za taj period do penzije primaju 37.000 dinara mesečno, kada plate poreze i doprinose, ostaje im oko 30.000 dinara, plus neki džeparac od 3.500 evra, objasnio je Jovanovski.

"To je najbolja opcija, od ponuđenih, i za nju se opredelilo 80 odsto radnika zainteresovanih da odu iz firme", rekao je Jovanovski.

Sindikat očekuje krajem februara da se pojavi tender za prodaju Industrije kablova.

"Ono što je za sindikat najbitnije, je to da idu svi dobrovoljno niko ne ide na silu i to je za nas najbolja stvar", rekao je Jovanovski.

Jovanovski je istakao da "fabrika radi i ima posla".

Generalni direktor Industrije kablova Ratko Vučurović, je podsetio da su "Kablovi" prošle godine proizveli energetskih i telekomunikacijskih kablova za tehnički visoko zahtevne projekte u energetici, železnici i telekomuinikacijama, u vrednosti 50.000.000 evra i izvozili u 15 zemalja sveta.

Ovo je šesti socijalni program odlaska radnika Industrije kablova od 1999. godine, a u poslednjih desetak godina ovu firmu, po raznim osnovama, napustilo je više od 3.000 radnika.

Najviše, oko 1.200, ih je otišlo krajem 2003. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: