"Imamo višak, rebalans za dugove"

Drugim rebalansom budžeta za 2014. predviđeno je plaćanje devet milijardi dinara zaostalih dugovanja države, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

11:48

Default images

On je obrazlažući rebalans budžeta u Skupštini Srbije rekao da je tim zakonom omogućena prenamena sredstava u okviru ušteda koje Vlada Srbije očekuje u 2014. godini.

Vujović je istakao da je prvobitnim rebalansom budžeta Srbije za 2014. godinu predvidjen deficit od 225 milijardi dinara, dok prema stanju budžeta od petka, 19. decembra, deficit iznosi 155 milijardi dinara, što je za 70 milijardi dinara manje. Prema njegovim rečima, razlozi za to su manje izvršenje kapitalnih rashoda, manji materijalni troškovi i povećanje prihoda.

"Deficit budžeta do kraja godine neće biti veći od 190 milijardi dinara i mi ovim rebalansom predvidjamo da te uštede iskoristimo da platimo dugove iz prethodnih godina. Nema grešaka u obračunu.

Rebalans se radi jer zakon o budžetskom sistemu ne dozvolja pomeranje ušteda sa jedne kategorije na drugu", rekao je ministar finansija Srbije.

On je precizirao da je rebalansom predviđeno da se iz ušteda plati 2,73 milijardi dinara dugovanja višim i osnovnim sudovima, uglavnom za troškove advokata po službenoj dužnosti i sudskih veštaka.

Naveo je i da će Uprava za agrarna plaćanja isplatiti četiri milijarde dinara zaostalih potraživanja poljoprivrednih proizvodjača, da bude čista poziciju pri razmatranju subvencije za poljoprivredu.

Vujović je dodao da se predlaže da Ministarstvo unutrašnjih poslova plati dug prema Telekomu od 700 miliona dinara, Elektroprivrdi Srbije od 470 miliona dinara i još 518 miliona dinara za kombinovano plaćanje jubilarnih nagrada i naknada za prevoz službenicima.

Za Ministarstvo za rad, rekao je on, predvidjeno je 500 miliona dinara dopunskih sredstava za isplatu otpremnina, pošto se veći broj radnika javio za dobrovoljni odlazak iz preduzeća.

"Deficit budžeta u 2014. neće preći 190 milijardi dinara, imaćemo uštedu od 40 milijardi dinara, što je jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) manje nego što je planirano rebalansom. Mislim da je to fantastičan rezultat", rekao je Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: