Srbija

Četvrtak, 13.11.2014.

13:10

Kako se Perčević spasao bankrota

Vlasnik firmi koje spadaju u najveće kreditne dužnike u Srbiji, Goran Perčević, uspeo je da izbegne bankrot ne samo u Interkomercu, nego odnedavno i u Koteksu.

Izvor: Novosti

Default images

Sve popularniji unapred pripremljeni planovi reorganizacije (UPPR), kojima pribegavaju upravo veliki dužnici, za Perčevićeve firme mogu da budu spas.

Naime, on je uspeo da se dogovori sa najvećim poveriocima, koji su pristali da čekaju na naplatu datih zajmova naredne dve godine. Toliko traje grejs period, tokom koga će ove firme plaćati samo kamatu, dok će se na glavnicu pripisivati simboličnih 0,25 do tri odsto godišnje.

Zbog lošeg finansijskog stanja Srpske banke, u žižu javnosti je ponovo, između ostalih, dospeo i Perčević, jer je opet na listi najvećih dužnika, baš kao i kod već ugašene četiri banke (Agrobanka, Privredna banka Beograd, Razvojna banka Vojvodine i Univerzal banka).

Prema podacima iz UPPR-a za firmu „Koteks“, u koje su „Novosti“ imale uvid, ukupan dug prema svim poveriocima iznosi 10,7 milijardi dinara. Od toga je zalogama i hipotekama obezbeđeno oko 2,2 milijarde, dok je gotovo šest milijardi dug po osnovu datih jemstava i garancija.

Među bankama koje su svoja potraživanja osigurale založenom imovinom prva na listi je Banka Inteza, sa više od pola milijarde dinara. Prati je Poštanska štedionica sa 310 miliona, dok je na trećem mestu Univerzal banka u stečaju, sa 298 miliona dinara. Dug Srpskoj banci, u ovoj klasi, iznosi 171 milion dinara, što čini 7,78 odsto obezbeđenih potraživanja. Za ukupno 16 poverilaca u ovoj grupi, „Koteks“ ima reprogram od devet godina, od kojih su prve dve grejs period. Najveću grupu dugova „Koteksa“ čine oni po osnovu datih garancija. Prva na listi poverilaca je AIK banka sa 828 miliona dinara. Sledi Sberbanka sa 773 miliona, pa ponovo Univerzal u stečaju sa 686 miliona dinara. Više od pola milijarde „Koteks“ duguje i Hipo banci, a Poštanskoj štedionici 482 miliona dinara. Dug po jemstvima Srpskoj banci iznosi 177 miliona dinara. Među ovim poveriocima su i: Banka Inteza, Pireus, Dunav osiguranje, Vojvođanska banka, Erste, Eurobanka... Ovih 5,94 milijarde dinara „Koteks“ će vraćati narednih 10 godina, uz poček od dve godine.

Pošto je reč o garancijama za otplatu tuđih kredita, Perčevićeva firma otplaćivaće ih, ako to ne uradi pravi dužnik.

Uz sve ovo „Koteks“ ima i dugovanja prema radnicima, za neisplaćene zarade, kao i prema Poreskoj upravi.

U poslednjoj, petoj klasi poverilaca, na spisku je 266 banaka i firmi kojima „Koteks“ duguje 2,5 milijarde dinara. Reč je o neobezbeđenim potraživanjima, a među najvećim poveriocima, osim povezanog lica „Interkomerca“ (730 miliona dinara) i NLB banka sa 280 miliona, Dunav banka sa 185 miliona i ponovo - Srpska banka, sa 115 miliona dinara duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: