Tabaković: Uspešna godina za NBS

NBS je bila uspešna u postizanju cenovne i finansijske stabilnosti tokom 2013. godine i usmerena je na održavanje i unapređenje tih rezultata.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2014.

12:19

Default images

To je izjavila guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na Odboru Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Kako je navela, naglasak centralne banke biće i na smanjenju oscilacija u kretanju inflacije i njenom stabilizovanju u predviđenim okvirima. "Očekujemo da će uspešnosti NBS-a u ostvarivanju svojih zakonom definisanih ciljeva doprineti i sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi", naglasila je Tabakovićeva.

Ona je na sednici Odbora o rezultatima NBS 2013. godine naglasila da je finasijski sistem Srbije u celini prošle godine bio stabilan i da su dokapitalizacija i gašenje nesolventnih banaka doprineli održavanju bankarskog sistema iznad proseka regiona.

Tabaković je kazala da je centralna banka prošle godine dala pun dobrinos makroekonomskoj stabilizaciji, podsetivši da je inflacija sa 12,8 odsto u januaru svedena na 2,2 odsto u decembru.

Postignuta je i stabilnost deviznog tržišta, što je bio bitan faktor za nisku inflaciju i održavanje finsijske stabilnosti u 2013.

"Povećane su devizne rezerve NBS-a za 275 miliona evra, od čega po osnovu investicija 180 miliona evra. Time je održan nivo deviznih rezervi koji je dovoljan da domaći sistem zaštiti čak i od snažnijih negativnih kretanja iz medjunarodnog okruženja", kazala je Tabakovićeva.

Guvernerka je naglasila da je NBS pripremila nove zakone o osiguranju i platnim uslugama koji su dobili pozitivnu ocenu Evropske komisije, ali da još nisu poslati Skupštini Srbije i da pre njih treba da se uradi rebalans budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: