Mali smo da bismo ugrozili EU

U ovom trenutku četrdesetak kompanija iz Srbije izvozi hranu u Rusiju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

16:05

Default images

Sankcije koje su međusobno uvele Rusija i Evropska unija najavljuju se kao izvozni potencijal Srbije.

U Ministarstvu poljoprivrede su sigurni da povećan izvoz srpskih proizvoda u Rusiju ne može da ugrozi Evropsku uniju.

Za jedne politički problem za druge moguć profit. Trgovinski rat Evropske unije i Rusije Srbiji je otvorio tržište koje snabdeva 200 miliona ljudi.

Za sireve, sirne namaze, papriku u pavlaci, maslac i mleko u prahu iz Kragujevca već sada je sve više zainteresovanih Rusa

"U ovom trenutku i dalje je to nekih desetak porudžbina dnevno odnosno desetak upita koje dobijamo od ruskih potencijalnih kupaca. U ovom trenutku sve te porudžbine još uvek obrađujemo, a trudimo se da ispoštujemo i one zahteve naših već postojećih klijenata koji su svakako svoje porudžbine uvećali za dva do tri puta", kaže Mirjana Dudić iz mlekare "Kuč".

Poslovne kontakte već su imali i u Privrednoj komori Srbije.

Treći najveći ruski trgovinski lanac koji drži 2.000 objekata za sada je zainteresovan za sezonsko voće, jabuke i šljive.

Povećana tražnja prilika je i da se poboljša i poveća proizvodnja.

"Mi naravno ne možemo našu proizvodnju preko noći da podignemo ali možemo ono što smo proizveli da plasiramo na brži i lakši način. Ako govorimo da je izvoz ovih poljoprivrednih proizvoda bio oko 180 miliona dolara, da je za prvih šest meseci ove godine 118, znači već je moguće da dođemo do 300 miliona dolara što je skoro duplo više. Mi smo mali proizvođači u poređenju sa mnogim drugima ali imamo svoju mrvicu od kolača na stolu koji treba uzeti", kaže Nenad Budimirović iz PKS.

Iz Moskve u Srbiju se vratila ministarka poljoprivrede. Sa ruskom stranom je dogovoreno da Srbija pre svega mora da poštuje izvozne procedure i standarde kvaliteta.

Uz voće, povrće, meso i mleko iz Srbije sada imaju potencijal da uđu na rusko tržište i iskoriste bescarinski spoljnotrgovinski sporazum s Rusijom koji postoji godinama.

"Rusko tržište je ogromno, veoma je zahtevno potražuju ogromne količine svih tih proizvoda i sigurno da sve svoje kapacitete kada bi usmerili ka tom pravcu to ne bi bilo dovoljno. Nama je interesantno i evropsko tržište i tržište nekih drugih zemalja, ali ovog momenta šansa koja nam se ukazuje prema ruskom tržištu svakako je velika pogodnost i šansa koju ne smemo propustiti", kaže Nenad Katanić iz Ministarstva poljoprovrede.

Da bi izvoz u Ministarstvu poljoprivrede kaže da će pojačati pomoć asocijacijama i udruženjima u zajedničkom nastupa i boljem plasiranju robe.

Pomoć najavljuje i Ministarstvo trgovine koje najavljuje i da će država srpskim izvoznicima u Rusiju pružiti logističku podršku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: