Srbija

Petak, 22.08.2014.

15:13

Cene pšenice i kukuruza stabilne

U trgovini na Produktonoj berzi u Novom Sadu cene primarnih poljoprivrednih proizvoda prošlogodišnjeg roda bile su stabilne ove sedmice.

Izvor: Beta

Default images

Kako se navodi u saopstenju, promet od 1.726 tona je u okviru proseka što ukazuje da nije bilo znatnih promena cena koje utiču na promene obima trgovine.

Taj promet je za 7,4 odsto manji nego prethodne sedmice, dok je vrednost robe na berzi bila 38,8 miliona dinara što je 17,14 odsto manje nego prethodne sedmice.

Cena pošenice je tokom nedelje bila stabilna od 17,5 dinara za kilogram, bez PDV.

Samo jedan kupoprodajni ugovor je realizovan po ceni od 17,6 dinarara za kilogram pšenice, tako da je prosečna nedeljna cena 17,54 diara, što je za 1,37 odsto više nego prethodne nedelje.

Kukuruzom se trgovalo u velikim lotovima, ali ih je bilo znatno manje nego lotova pšenice. Jedinstvena cena kukuruza je bila 15,3 dinara za kilogram (bez PDV), što je za 1,29 odsto manje u odnosu na prosečnu cenu trgovanja u prethodnom nedeljnom periodu.

Uoči žetve nestaju zalihe soje prošlogodišnjeg roda što diktira tržišne uslove koji odgovaraju rastu cene.

Sredinom sedmice soja je prodavana čak i po 61 dinar za kilogram, bez PDV. Ipak, tokom nedelja je cena opadala i na kraju danas došsla na 58,50 dinara za kilogram, bez PDV. Nedeljni prosek cene soje je 58,86 diara što je za 1,97 odsto više nego prethodne nedelje.

Berzanski indeks PRODEX ovu sedmiciu završio je na 207,96 poena, dok je prošlog petka bio 0,42 poena viši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

23 h

Podeli: