Kako je prodat Privredni savetnik

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije saopštio je da je "Privredni savetnik" nezakonito privatizovan.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2014.

17:33

Default images

Kako se navodi, potom je to preduzeće pogrešnim tumačenjem propisa nanelo nesagladivu štetu društvenoj i državnoj imovini.

Izveštaj Saveta o privatizacijama u kojima je učestvovao "Privredni savetnik" dostavljen je Vladi Srbije, MUP-u i tužilaštvu.

U tom izveštaju je ukazano da je nešto više od trideset zaposlenih, penzionera i njihovih naslednika, nezakonito prisvojilo kapital "Privrednog savetnika" čija je vrednost u junu 1999. godine procenjena na 80 miliona dinara (oko sedam miliona evra).

"U 2012. godine kapital akcionara tog preduzeća povećan je na oko 17 miliona evra", naveo je Savet i ukazao da je u vlasništvu "Privrednog savetnika" imovina od preko 5.000 kvadratnih metara novoizgrađenih nekretnina na najluksuznijim lokacijama u centru Beograda, obrtna imovina od oko 12 miliona evra, a da to preduzeće godišnje od izdavanja nekretnina i kamata na kratkoročne kredite ima prihode od oko dva miliona evra.

Savet je od nadležnih državnih organa zatražio da ispitaju privatizaciju "Privrednog savetnika", kao i privatizacije drugih preduzeća koja su koristila uputstva o proceni kapitala koje je objavljivao "Privredni savetnik".

Zatraženo je i ispitivanje učešća "Privrednog savetnika" u donošenju Zakona o računovodstvu i drugim računovodstvenim propisima koji su, kako je naveo Savet, po oceni stručne javnosti neprimenljivi i veoma štetni za srpsku privredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: