Kako je propala Univerzal banka

Suštinski razlog koji je doveo do oduzimanja dozvole za rad Univerzal banci jeste uticaj velikih dužnika na rukovodstvo banke, kaže akcionar Nebojša Divljan.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.02.2014.

12:57

Default images

Dan posle pokretanja stečaja u Univerzal banci, počela je isplata osiguranih depozita koje su imali njeni klijenti u Poštanskoj štedionici.

U međuvremenu, najveći pojedinačni akcionar banke Nebojša Divljan kaže da je Narodna banka morala da reaguje još pre godinu dana i da će zbog toga podneti odštetni zahtev da mu kao akcionaru nadoknade štetu.

Zatvorena vrata Univerzal banke u centru Beograda. Na ovom mestu, kao ni u ostalim ekspoziturama ove banke, više ne možete da podignete kredit ili nekim slučajem promenite devize.

Nebojša Divljan, nekadašnji saradnik Miroslava Miškovića, i kako kaže, najveći manjinski akcionar, kaže da je glavni problem banke nastao zbog uticaja velikih dužnika na rukovodstvo banke, ali i izostanak adekvatnog nadzora Narodne banke Srbije kojoj se, kako kaže, obraćao. Tvrdi da su među najvećim dužnicima banke kompanije Farmakom, Beohemija i Interkomerc, i firme povezane sa njima kojima su krediti davani iako je bilo poznato da imaju probleme u poslovanju.

"Smatram i pored svega iznetog da banka nije beznadežan slučaj, a mislim da nema ni mnogo vremena pred sobom. Treba znati da UBB u ovim okolnostima neće biti dokapitalizovana od strane postojećih akcionara. Pa šta treba, da dam nekoliko miliona evra i da dodam još da se moje pare dele na dve-tri adrese poznatih srspskih biznismena?", kaže Nebojša Divljan.

Na drugoj strani, Zoran Grubišić sa beogradske Bankarske akademije kaže da je Centralna banka odlukom o oduzimanju dozvole Univerzal banci donela ispravnu odluku, koja doprinosi stabilnosti finansijskog tržišta.

"Sad što se tiče preuzimanja rizika, koji je ovde ključni problem i korporativnog upravljanja kod donošenja tih kreditnih odluka tačno se zna procedura i kako stvari funkcionišu na koji način akcionari kao vlasnici u ovom slučaju najveći trošak gubitak i kako da zaštite svoja prava, a to je upravni odbor, pažljiv izbor članova upravnog odbora i onda donošenje kontrole izvršnog odbora", kaže Grubišić.

Prva žena centralne banke Jorgovanka Tabaković objasnila je da je odluka o oduzimanju dozvole Univerzal banci bila neminovnost i da je situacija u ovoj banci praćena više od godinu i po.

Kapital ove banke je, kako navod,i bio ispod zakonskog minimuma, a ni akcionari nisu pokazali spremnost da sačuvaju banku. Tvrdi da štediše nemaju razloga da brinu i da neće biti kašnjenja u isplati studentskih kredita i stipendija koja se odvijala preko ove banke. Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da oduzme dozvolu za rad Univerzal banci u petak i imenovao Agenciju za osiguranje depozita za administratora.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da je oduzela dozvolu Univerzal banci, jer nije mogla da dozvoli da država snosi reprizu Agrobanke, koja ju je koštala 400 miliona evra.

Isplata osiguranih iznosa depozita klijentima Univerzal banke, kojoj je Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za rad, počeće danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: