Srbija

Petak, 17.01.2014.

18:00

Srbijagas: Gas je kvalitetan

"Srbijagas" tvrdi da u zimskom periodu ne postoji problem kvaliteta gasa, tako da to ne može biti uzrok povišenih računa.

Izvor: B92

Default images

Udruženju za zaštitu potrošača obratilo se preko hiljadu građana koji, kako kažu, treba da plate gas nekoliko puta više nego prethodnog meseca. U Udruženju smatraju da je do velikog rasta računa došlo zbog lošeg kvaliteta gasa.

Iako smo "Srbijagasu" poslali četiri krajnje ozbiljna pitanja, u šturom saopštenju su nam odgovorili da je sa kvalitetom gasa sve u redu.

"Srbijagas“ navodi da svake godine transportuje i korisnicima u Srbiji isporuči oko 2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa, te da se dominantno radi o uvoznom gasu ruskog porekla, dok domaći gas čini manji deo (od 10-15% na godišnjem nivou).

"Sastav prirodnog gasa JP 'Srbijagas' prati procesnim gasnim hromatografima, raspoređenim na čvornim tačkama gasovodnog transportnog sistema, non-stop 24 časa, tokom cele godine. Nadzor nad radom i rezultatima rada hromatografa vrši akreditovana Laboratorija za gasnu tehniku", poručuju iz tog javnog preduzaća.

"Srbijagas" objašnjava da se pojam kvaliteta gasa odnosi na njegov hemijski sastav i posledično na njegovu donju toplotnu vrednost (koliko energije nosi). Uvozni prirodni gas je po svom sastavu 98% metan (CH4). Preostala 2% čine teži ugljovodonici (etan, propan, butan...) kao i inerti (azot i ugljen dioksid) u tragovima.

"Domaći gas proizveden sa domaćih gasnih polja je relativno 'slabijeg kvaliteta' – niže donje toplotne vrednosti za oko 10% u odnosu na uvozni gas i nešto većeg sadržaja inerata. Ovaj gas u letnjem periodu više stiže do krajnjih korisnika i to onih koji se nalaze u Banatu, budući da se domaća gasna polja nalaze upravo tu", navodi "Srbijagas".

Međutim, u toku grejne sezone raste učešće uvoznog gasa u ukupno transportovanim količinama, tako da u zimskom periodu ne postoji problem kvaliteta gasa, tvrde u "Srbijagasu" i dodaju da će i ubuduće, kao i do sada, nastojati da održe stabilnost kvaliteta prirodnog gasa za sve kupce tog energenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

7 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: