Vučić pogrešio za nezaposlenost?

Izjavu vicepremijera Vučića da je u Srbiji nezaposlenost smanjena za pet odsto osporavaju opozicija, stručna javnost i sindikati, piše "Danas".

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2014.

20:50

Default images

Naime, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao se na podatke Statističkog zavoda da u poređenju sa aprilom, kada je nezaposlenost bila 25,5 odsto, danas imamo 20,1 odsto, što je ocenio kao "izvanredan napredak“.

Međutim, odmah je reagovala Demokratska stranka istakavši da ti podaci nisu tačni i tražila od Vučića i Srpske napredne strane "da javnosti pokažu gde su ti novozaposleni radnici i da zvanični podaci Vlade objavljeni u Biltenu javnih finansija na sajtu Ministarstva finansija govore upravo suprotno“.

Tu su i kontrapodaci. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, broj nezaposlenih je krajem oktobra 2013. dostigao 760.000 ljudi, što je za 0,1 odsto više u odnosu na septembar, a za jedan odsto više nego godinu ranije.

U oktobru 2013. stopa registrovane nezaposlenosti bila je 28,7 odsto, što je povećanje u odnosu na isti mesec prošle godine za 0,4 odsto. A prema podacima iz mesečnog istraživanja Zavoda za statistiku, ukupan broj zaposlenih u oktobru 2013. isti je kao u prethodnom mesecu i iznosi 1.720.000, dok je u odnosu na isti mesec 2012. manji za 0,3 odsto.

Ekonomski analitičar Milan R. Kovačević kaže da tvrdnja o smanjenu nezaposlenosti nije realna i da predstavlja političku izjavu radi širenja optimizma među građanima.

"Vučić se pozvao na rezultate ankete koja je urađena na određenom uzorku i koja nikako ne može biti reprezentativna, odnosno ne može da ponudi realnu sliku stanja. Kada je reč o takvim stvarima, jedino su relevantni zvanični statistički podaci, a postojeći nikako ne pokazuju rezultate koje je izneo prvi potpredsednik Vlade", kaže on.

"Naime, prema preseku koji je pravila Nacionalna služba zapošljavanja iz oktobra 2013. godine, broj nezaposlenih je povećan, a broj zaposlenih građana nije se povećao. Ti podaci deluju sasvim realno jer s obzirom na postojeće ekonomske probleme u protekloj godini je bilo otpuštanja u sektoru građevine i trgovine, i logično zvuči da se broj zaposlenih smanjivao, a nikako povećavao", objašnjava Kovačević.

Ni predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga“ Željko Veselinović ne veruje u verodostojnost podatka o smanjenu stope nezaposlenosti koji je izneo prvi potpredsednik Vlade Vučić.

"Jedini relevantni podaci su oni koje je iznela Nacionalna služba za zapošljavanje, a oni pokazuju da je došlo do rasta, a ne zaustavljanja nezaposlenosti. Zvanična statistika pokazuje da je stopa nezaposlenosti u Srbiji 25 do 26 odsto, što predstavlja najveću stopu nezaposlenosti u Evropi", tvrdi on.

"Međutim, ono što je važno primetiti je da je realna stopa nezaposlenosti u Srbiji i još veća, jer je bez posla, prema evidenciji relevantnih institucija poput Međunarodne organizacije rada, više od milion ljudi. Naime, Nacionalna služba za zapošljavanje u slučaju da se nezaposleni do predviđenog roka ne javi, takvog korisnika briše sa svoje evidencije, bez obzira da li je on našao posao ili ne. Neki nezaposleni koji žive na selu jednostavno nemaju novca da plate autobus, odu do grada i ozvaniče svoj status nezaposlenog kod nadležne službe. Tako da i po toj liniji imamo više nezaposlenih nego što to pokazuju zvanični podaci", zaključuje Veselinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

296 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: