MMF i Skupštini odbor o budžetu

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda posetili su Skupštinu Srbije gde su s članovima Odbora za finansije razgovarali o budžetu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2013.

15:07

Default images

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Vesna Kovač i član Odbora Veroljub Arsić razgovarali su danas s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o ekonomskim kretanjima i stanju u upravljanju sistemom javnih finansija u Srbiji.

Na sastanku su razmatrani planiranje i kontrola izvršenja budžeta, a predstavnici MMF-a, koji borave u Srbiji od 3. do 17. decembra, posebno su se interesovali za jačanje procesa formiranja budžeta na godišnjem i srednjoročnom nivou, kontrolu izvršenja i programsko budžetiranje, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Kovač je upoznala sagovornike sa procesom donošenja budžeta u Narodnoj skupštini i navela da nedostaje srednjoročni plan budžetskih prihoda i rashoda, ocenivši da bi pralament trebalo veću pažnju da posveti kontroli izvršenja budžeta.

Arsić je ukazao na neke nedostatke u primeni Zakona o budžetskom sistemu i ocenio da bi trebalo doneti novi zakon koji bi bio manje komplikovan i sa što manje intervencija od strane Vlade.

Savetnik za pitanja tehničke podrške u Odeljenju za fiskalna pitanja pri MMF-u, Sami Ilaoutinen, interesovao se za primenu Zakona o budžetskom sistemu, fiskalnu strategiju i ulogu Fiskalnog saveta.

Kovač je ocenila da fiskalna strategija treba da bude detaljnija, jer sada daje samo makroekonomske okvire koji se često menjaju, a Arsić je ocenio da je ozbiljniju fiskalnu strategiju moguće očekivati tek 2014. godine.

U razgovoru je bilo reči i o razmatranju završnih računa budžeta u Skupštini i saradnji sa Državnom revizorskom institucijom (DRI). Kovač je navela da Narodna skupština nije usvojila završne račune za period od 2002. do 2007. godine, jer nisu revidirani. Ocenila da je saradnja sa DRI dobra i da je treba dalje unapređivati.

Arsić smatra da su izveštaji DRI suviše detaljni i da Narodnu skupštinu interesuje pre svega zakonitost i opravdanost trošenja budžetskih sredstava, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: