BG metro prioritet za Francusku

Ministar Antić poziva francuske kompanije da učestvuju u realizaciji infrastrukturnih projekata. Beogradski metro ostaje prioritet, kaže ambasador Denio.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.11.2013.

16:56

Default images

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić je, na sastanku sa ambasadorom Francuske u Beogradu Fransoa-Gzavijeom Deniom, pozvao francuske kompanije da razmotre mogućnosti učešća u novim projektima u oblasti drumskog i železničkog saobraćaj u Srbiji, koji bi se finansirali putem koncesija.

Na taj način se Srbija ne bi dodatno zaduživala, a Francuska poseduje veliko iskustvo u primeni modela koncesionog ugovaranja na svojoj teritoriji, rekao je Antić.

Ministar Antić je, kako je saopštilo ministarstvo, izrazio zadovoljstvo zbog dosadašnje saradnje sa francuskim kompanijama i očekivanje da će zvanični Pariz i dalje pomagati Srbiju u procesu evrointegracija.

Antić je kao vid konkretne pomoći naveo primer učešća francuskih stručnjaka u izradi planske dokumentacije koja se finansira kroz IPA fondove.

Ambasador Francuske je izrazio zadovoljstvo zbog nove perspektive nacionalne avio-kompanije Er Srbija, koja je svoju razvojnu strategiju bazirala na francuskim Erbasovim vazduhoplovima.

Posebno se govorilo o mogućnostima razvoja vodnog saobraćaja i velikog broja luka na Dunavu, čiji pretovarni kapaciteti i transportni potencijali nisu ni približno iskorišćeni.

Denio je u razgovoru istakao da za francusku državu, u oblasti infrastrukturne saradnje sa Srbijom, kao prioritetan ostaje projekat izgradnje beogadskog metroa, za šta je tražio podršku Ministarstva saobraćaja i Vlade Srbije.

Ambasador je preneo interes francuskog ministarstva saobraćaja da se intenziviraju odnosi sa resornim ministarstvom Srbije, kroz potpisivanje bilateralnog sporazuma o međusobnoj saradnji.

On je predložio da u najskorije vreme dostavi nacrt jednog takvog sporazuma na usaglašavanje i što skorije potpisivanje.

Antić je sa zadovoljstvom prihvatio da učestvuje u procesu izrade i usaglašavanja jednog takvog dokumenta, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: