Ceo svet “na nišanu“ Zastava oružja

Karabin, repertirni mauzer, pištolji M57 i M70, najtraženije je oružje iz "Zastavinog“ arsenala koje se izvozi na američko tržište, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 05.10.2013.

09:26

Default images

A, kako navodi list, proizvod za kojim luduju jeste poluautomatski lovački karabin. Samo u ovoj godini Amerikancima je isporučeno čak 90.000 komada.

Očekivanja su da će do kraja godine izvoz u Ameriku dostići 42 miliona dolara, što je za 14 miliona dolara više u odnosu na prethodnu. Da bi ispunila obaveze, fabrika je zaposlila još 500 ljudi.

"Američko tržište je ključno i posredstvom "Jugoimport SDPR“ naš lovačko-sportski program postao je brend", kaže Rade Gromović, generalni direktor "Zastava oružja“.

Lovački i streljački program kragujevački oružari izvoze u skoro 40 zemalja. U godini jubileja - 160. rođendana, fabrika "Zastava oružje“ uspela je da poveća izvoz oružja za čak 80 procenata.

"Da nema države, ne bismo opstali. Ona nam pomaže da preživimo, a svih 1.400 radnika bori se da se konačno popnemo na "zelenu granu“. Naš proizvod jeste politički, ali nije nam cilj da nas država mazi već da poslujemo profitabilno, oslonjeni na sopstvene snage", kaže Gromović.

"Zastava oružje“ sve do februara prošle godine bila je značajan korisnik državnih subvencija. Od tada, ni dinara. Proces oporavka je vidljiv, ali još mnogo posla čeka i rukovodstvo i radnike da bi se nekadašnjem gigantu sa 12.000 zaposlenih i 10.000 mašina vratila stara slava. Od posleratne proizvodnje puške M48, Lepenicom je proteklo mnogo vode, a iz starih fabričkih hala izašli su milioni komada vojnog i lovačkog oružja. Danas, u fabrici koja je i pored svih teškoća ostala simbol srpskih oružara, proizvodi se najsavremenije streljačko oružje. Istina, na mašinama čija je prosečna starost 40 godina. Može li se biti konkurentan?

"U živom blatu smo do pojasa, ali su nam slobodne ruke. Cilj nam je da prodajom obezbedimo neto zaradu, redovno uplaćujemo zdravstveno osiguranje, servisiramo dobavljače i poslovnim bankama vraćamo kredite na vreme. Međutim, još nismo u mogućnosti da izmirujemo poreze i doprinose u punoj meri", kaže Gromović.

Prema nekim proračunima za konsolidaciju fabrike u Kragujevcu je potrebno 30 miliona evra, a investicije bi prvenstveno bile usmerene na poboljšanje opreme.

"Konkurencija je, međutim, jaka i sve složenija, a mi svoju poziciju obezbeđujemo cenom, kvalitetom i poštovanjem ugovorenih obaveza", kaže Gromović.

Osim u SAD, "Zastava oružje“ izvozi i na tržišta severne Afrike, Bliskog i Dalekog istoka, južne i jugoistočne Azije, kao i u supsaharske države. Među njima su i tradicionalni kupci kojima je u zlatnom periodu kragujevačka fabrika prodavala oružja merenih desetinama miliona dolara.

"Razvili smo gamu proizvoda, a možda najveća je zainteresovanost za automatski bacač granata (ABG), crnu strelu (teški snajper kalibra 12,7 mm), automat M-21 (5,56mm), automatski pištolj CZ 99 (u nekoliko varijanti), nekoliko tipova puškomitraljeza i mitraljeza, kao i čitavu lepezu sportskog i lovačkog oružja naročito karabina u različitim kalibrima", kaže Gromović.

Da bi bolje zaradila, većina radi prekovremeno, svakog dana od sedam ujutru do 18 časova i svaku subotu. Zarade su oko 40.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: