"Kostiću, nije to tako jednostavno"

Prelazak Železnica na tržišno poslovanje je osetljivo pitanje za državu, kaže direktor tog javnog preduzeća Dragoljub Simonović.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2013.

17:44

Default images

Prelazak na tržišno poslovanje podiglo bi Železnice Srbije "na noge" i za šest meseci, ali je to za državu osetljivo pitanje, izjavio je Tanjugu generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović.

Komentarišući izjavu vlasnika MK grupe Miodraga Kostića - da bi on mogao da postigne da železnice za tri godine ne dobijaju subvencije ako se ne bi mešali političari, Simonović je ukazao na veliki značaj tog javnog preduzeća i da to nije tako jednostavno.

"To je, pre svega, pitanje polaznog osnova, ukoliko shvatimo da je železnica osetljivo pitanje za državu onda je nemoguće to što je gospodin Kostić rekao. Kada bih se bavio tržišnim poslovanjem i ja bih mogao železnicu da stavim na noge za šest meseci", istakao je Simonović.

Čelnik železnice je kazao da kada bi se isključivo vodio tržištem ne bi železnica imala regulisane cene niti odredjene tendere.

"Nije to baš tako jednostavno, to samo govori o nepoznavanju osnovnih stvari o poslovanju i značaju Železnica Srbije", istakao je Simonović.

Nijedna evropska železnica ne posluje isključivo na tržnim osnovama već ima subvencionisano održavanje železničke infrastruktre, izgradnju novih pruga i funkcionisanje putničkog saobraćaja, kažu u železnici.

Tržišno poslovanje železnice će biti primenjeno nakon završetka procesa restrukturisanja, koje treba da počne od iduće godine.

U Železnicama Srbije ističu da je socijalni element stvar države, a ne železnica, zbog čega se i izdvajaju velike subvencije za to preduzeće.

Pored toga, od funkcionisanja i poslovanja srpske železnice živi i radi više hiljada privrednih subjekata u Srbiji, pa se sva sredstva koja se kroz subvencije daju železnice u stvari na indirektan način vraćaju srpskoj privredi i zato svaka država ima interes da pomaže svoju železnicu.

Od cene prevoza železnicom u teretnom saobraćaju zavisi i konkurentnost proizvoda srpske privrede kod izvoznih poslova, navode u Železnicama Srbije.

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić kaže da kao savetnik može da pomogne Železnicama Srbije i da je siguran u uspeh.

"Dajte mi Železnice Srbije i za tri godine neće im trebati ni dinar subvencija, samo da me niko od političara ne zove", rekao je Kostić za današnji "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: