Ekonomisti: Što pre dovesti MMF

Srbiji je što pre potreban novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji bi predvideo refinansiranje dospelih otplata duga, kažu stručnjaci.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2013.

13:27

Default images

Državi je taj aranžman potreban jer je to neophodan uslov za uspešan razvoj narednih godina, ocenili su stručnjaci okupljeni oko Ekonomskog instituta.

Aranžman je potreban što pre i da bi se poslao signal da je ekonomska politika zemlje respektabilna, a to bi se zatim odrazilo i na niže kamatne stope na zaduživanje i priliv kredita, izjavio je saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković.

Stamenković je, na predstavljanju novog broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT), istakao da će Srbija vrlo brzo morati da emituje evroobveznice u iznosu od 1,2 milijarde evra kako bi pokrila budžetski deficit.

To bi neutralisalo očekivani pad deviznih rezervi u ovoj godini od oko milijardu evra, dodao je on i napomenuo da se time na određeno vreme rešava problem eksterne likvidnosti.

Prema rečima Stamenkovića, u narednoj godini biće potrebna nova emisija evroobveznica od 1,4 milijarde evra, uz prodaju kompanije Telekom Srbija, čime se dugoročnije rešavanje problema eksterne likvidnosti samo odlaže.

Problem je što takva vrsta zaduživanja nosi visoke kamate koje i dalje rastu, naveo je on ističući da se već sa dosadašnjim zaduživanjem javljaju skokovi naviše u otplati dugova 2017. i 2019. godine.

Saradnik Ekonomskog instituta Boško Živković naglasio je da aranžman sa MMF-om, koji bi podrazumevao refinansiranje duga, ne znači bankrotstvo, pa čak ni rizik od tako nečeg.

S druge strane, on je upozorio da, ako refinansiranje dospelog duga 2017. godine bude po većim kamatama nego danas, posledica će biti dalji rast deficita i sve manja sposobnost da se vraća dug.

Govoreći o stanju u budžetu, urednik MAT-a Vladimir Vučković naveo je da je avgustovski deficit viši nego što je planirano rebalansom budžeta, iako je tokom juna i jula zabeleženo određeno poboljšanje.

On je rekao da bi, pre donošenja konačnih zaključaka o kretanjima u budžetu, trebalo sačekati još nekoliko meseci da bi se videlo kako će se na kretanje rihoda i rashoda odraziti izmene određenih zakona, donete mere i rekonstrukcija vlade.

Upitan o mogućnosti novog rebalansa, Vučković je ocenio da postoji mogućnost da budžetski deficit bude veći od očekivanog, ali će se konačni podaci o tome znati tek krajem januara, a pitanje je da li će u novembru kada bi imalo smisla raditi rebalans slika o budžetskim kretanjima biti dovoljno jasna.

Važnije bi bilo da se snage usmere na aktuelne mere za fiskalnu konsolidaciju i budžet za 2014. godinu jer će to biti svrsishodnije, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: