Pojačana kontrola izdavanja računa

Ministarstvo finansija i Poreska uprava saopštili su da su pojačali inspekcijske kontrole poslovanja svih firmi koje su dužne da izdaju fiskalni račun.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 07.07.2013.

11:20

Default images

Ova kontrola je sprovedena jer se pokazalo da 30 odsto njih ne izdaje fiskalne račune.

"Kontrole Poreske uprave pokazale su da svaki treći objekat ne izdaje fiskalne račune. U trodnevnoj, pooštrenoj akciji evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, od 4. do 7. jula, kojom je bilo obuhvaćeno 636 obveznika, utvrdjeno je da njih 328 ne izdaje fiskalne račune", navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da će zbog toga poreski inspektori u narednom periodu "vršiti stalne kontrole radi uspostavljanja finansijske discipline i suzbijanja sive ekonomije", a svako izbegavanje izdavanja fiskalnih računa biće kažnjenio prema Zakonu o fiskalnim kasama.

Precizirano je da poreski inspektori nakon kontrole izdavanja računa proveravaju stanje gotovine u blagajni sa prometom koji je obveznik evidentirao od početka radnog dana, ali i da li su zaposleni radnici prijavljeni ili nisu.

Podseća se da je od januara do juna 2013. godine kontrolom evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa obuhvaćeno 3.087 poreskih obveznika od kojih 42 odsto nisu izdavali fiskalne račune.

Protiv njih je pokrenut postupak za utvrdjivanje prekršajne odgovornosti, dok je za 21,98 odsto obveznika izrečena mera privremene zabrane obavljanja delatnosti.

Podaci Poreske uprave govore da fiskalne račune firme najviše izdaju u Beogradu, a najmanje na jugu Srbije.

Istaknuto je da preduzetnici, frizeri i kozmetičari, koji plaćaju porez paušalno, nisu obavezni da izdaju fiskalni račun, ali zato moraju da izdaju običan račun.

Iz Ministarstva finansija navode da izdavanje fiskalnih računa najviše izbegavaju ugostitelji, prodavnice brze hrane i male trgovinske radnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: