Blokada Puteva Srbije za pet dana

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da će račun preduzeća "Putevi Srbije" biti blokiran za pet dana, jer od 2008. godine ne plaćaju PDV na putarinu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.06.2013.

12:28

Default images

Odgovarajući na pitanja privrednika u Privrednoj komori Srbije o blokadi računa firmi, Dinkić je rekao da je bilo dovoljno godinu dana javnih upozorenja da se moraju izmiriti poreske obaveze i najavio javno objavljivanje najvećih poreskih dužnika i blokadu njihovih računa.

Dinkić je nagovestio da će država od kredita Evropske investicione banke od 500 miliona evra, za koji će uskoro biti potpisan ugovor, odobravati dugoročne kredite privredi pod povoljnim uslovima.

U saradnji sa 10 najjačih domaćih banaka, ta sredstva biće ponuđena privredi u vidu dugoročnih kredita sa rokom otplate na 15 godina, uz relativno dug grejs period od pet godina, precizirao je Dinkić.

Ministar finansija je najavio da će u saradnji sa Sberbankom biti obezbeđeno osiguranje izvoznih poslova u Rusku Federaciju.

"Privrednici, pomozite Vladi"

Dinkić je privrednike zamolio da pomognu u primeni vladinog paketa ekonomskih mera, jer oni najviše mogu da doprinesu pokretanju privrede i istakao da je zabluda da se to može postići zamrzavanjem penzija i plata.

"Ko god kaže da je lek za našu ekonomiju zamrzavanje penzija i plata u javnom sektoru, taj prosto ne govori istinu, jer je to već u praksi demantovano više puta", rekao je Dinkić u PKS.
Dinkiæ i Sertiæ potpisali Memorandum o saradnji (Tanjug)
Osvrnuvši se na kritike Fiskalnog saveta koji zamera Vladi Srbije što nije predvidela reformu penzionog sistema i zamrzavanje penzija i plata, on je rekao da je prethodna vlada zamrzla penzije i plate pre nekoliko godina i da to nije dalo nikakve rezultate, jer opet imamo veliki budžetski deficit i javni dug.

"Molim vas za podršku, jer bez vas privrednika nema šanse za uspeh ni za koga u društvu. Ne mogu ni učitelji, lekari, policajci ili vojnici... bolje da žive, ako vi prvo ne budete bolje poslovali", kazao je Dinkić.

Ministar je pre predstavljanja vladinog paketa mera privrednicima prethodno potpisao Memorandum o sradnji Ministarsva finansija i privrede i PKS sa čelnikom Komore Željkom Sertićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

19 h

Podeli: